Ilyen az üvegdobozba zárt villám

2015.05.14. 13:48

Nagyon látványos, ahogy egy vastag akrilüveg-dobozban „villámlás” születik – a jelenséget Lichtenberg-féle alakzatként ismerjük.

A Lichtenberg-féle alakzatot szokás "villámfának" is nevezni, mert a jelenség nagyon hasonlít egy fa szerteágazó lombjához. Jellemzően villamosszikra nyomán születik olyan szilárd szigetelőanyagokban, mint például az akril vagy üveg. Mesterségesen egy nagy sebességű elektronokat tartalmazó nyalábbal hozhatjuk létre, amelyet egy lineáris elektronsugár-gyorsítóból lövellünk ki a jól szigetelő anyagba. 

Valóban olyan, mintha megfagyna a villám az üvegdobozbanNUTEK Co.

A jelenséget Georg Christoph Lichtenberg fizikus fedezte fel 1777-ben. Lichtenberg még csak kétdimenziós alakzatokat tanulmányozott, ma már tudjuk azonban, hogy három dimenzióban  ugyanígy létrehozhatjuk a látványos jelenséget – ahogyan az a mellékelt videón is látható.

Ugyanilyen villámfák keletkeznek egyébként az emberi bőrön is, amikor valakit villámcsapás ér – a Lichtenberg-alakzat  sajátos "tetoválásként" gyakorlatilag beleég a szerencsétlenül járt áldozat bőrébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK