Biológus kapta az idei Bolyai-díjat

Vágólapra másolva!
Pál Csaba biológus kapta az idei Bolyai-díjat. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, aki a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozik, Áder János köztársasági elnöktől vehette át vasárnap este Budapesten a jelentős tudományos elismerést.
Vágólapra másolva!

A kétévente odaítélt, most nyolcadik alkalommal átadott Bolyai-díjat, amely a rendszerváltás óta a legnagyobb presztízsű, magánszemélyek által alapított magyar tudományos elismerés, harmadszor kapta biológus. Pál Csaba a díjjal járó 100 ezer eurót további kutatásai finanszírozására fordíthatja.

A 40 éves Pál Csaba 2008 óta az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője. Biológusnak tanult, majd elkezdett a genetikai rendszerek és biológiai hálózatok evolúciójával foglalkozni. Doktori diplomáját 2002-ben szerezte meg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd ösztöndíjjal több évet töltött külföldön, kutatott Oxfordban és Heidelbergben.

Áder János köztársasági elnök átadja a Bolyai-díjat Pál Csaba biológusnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársának a Magyar Tudományos Akadémián. Balról Szabó Gábor, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora Forrás: MTI/Kovács Attila

Küzdelem a rezisztens baktériumok ellen

Kutatócsoportjának egyik fontos célja, hogy már ismert antibiotikumok kombinációjának használatával tegyék hatékonyabbá a kórokozók elleni küzdelmet. Munkatársaival azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a kórokozó más hatóanyagokkal szembeni érzékenységét egy baktérium alkalmazkodása egy meghatározott antibiotikumhoz.

A Bolyai-díj Alapítvány tájékoztatása szerint az MTA közreműködésével felkért 14 tudósból álló, a mindenkori köztársasági elnök elnökletével működő díjbizottság ezúttal is zártkörű tanácskozást követően választotta ki az idei díjazottat.

A Bolyai-díjjal kitüntetett Pál Csaba biológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa beszél a Magyar Tudományos Akadémián, ahol átvette az elismerést Áder János köztársasági elnöktől Forrás: MTI/Kovács Attila

A tudományterülethez nem köthető Bolyai-díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású tudósnak adományozható, aki nemzetközi mércével is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, a fejlesztés, a tudományos utánpótlás nevelése, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

Tizenöt évvel ezelőtt az első Bolyai-díjat az MTA jelenlegi alelnöke, Freund Tamás neurobiológus kapta, őt követte Roska Tamás informatikus, Bor Zsolt fizikus, Lovász László matematikus, az MTA jelenlegi elnöke, Ritoók Zsigmond ókorkutató, Perczel András vegyész, valamint Nusser Zoltán neurobiológus.