Luther Márton saját jegyzeteivel ellátott könyvre bukkantak

Luther
Luther Márton csaknem 50, piros ceruzával írt jegyzettel egészítette ki a könyvet
Vágólapra másolva!
Luther Márton (1483-1546) egy saját kezű jegyzeteivel ellátott művére találtak rá a franciaországi Elzászban, Sélestat (Schlettstadt) város híres humanista könyvtárában.
Vágólapra másolva!

A keresztény ember szabadságáról című, latin nyelvű kötet Beatus Rhenanus reneszánsz elzászi tudós gyűjteményéből került elő.

A felfedezés segít pótolni egy hiányzó láncszemet, mert e saját kezű javítások ismeretének hiányában eddig nem lehetett tudni pontosan, hogy milyennek is akarta egyik főművének végleges változatát a reformáció atyja - mondta el az AFP-nek James Hirstein, a Strasbourgi Egyetem Rhenanus-szakértője, a könyv megtalálója.

Luther Márton csaknem 50, piros ceruzával írt jegyzettel egészítette ki a könyvet Forrás: Wikimedia Commons

Luther csaknem 50, piros ceruzával írt megjegyzéssel egészítette ki az értekezés első, 1520-as kiadását, és a bejegyzéseket tudósok hitelesnek tartják. A kötet második, 1521-es kiadása csaknem teljes egészében tartalmazza a Luther Márton által javasolt változtatásokat.

A most talált jegyzetekből különösen világosan látszik, hogy mennyire egyedi kapcsolat fűzte a reformátort Istenhez - mondta a francia-amerikai szakértő.