Meghalt a csodálatos elme, a Nobel-díjas John Nash

HORIZONTAL
(FILES) Professor John Nash, winner of the Nobel Prize in Economic Sciences, was conferred an honorary doctorate of science at the City University of Hong Kong in this November 8, 2011, file photo. Nash and his wife, Alicia, were killed on May 23, 2015, when the taxi they were riding struck a guard rail on the New Jersey Turnpike, according to New Jersey State police. Nash's life was the subject of the Oscar-winning film "A Beauitiful Mind." Nash was 86; his wife was 82. AFP PHOTO / AARON TAM/FILES
Vágólapra másolva!
Autóbalesetben életét vesztette John Forbes Nash, a Princeton Egyetem közgazdasági Nobel-díjas matematikusa, akinek életéről Egy csodálatos elme címmel négyszeres Oscar-díjas film készült Russel Crowe főszereplésével.
Vágólapra másolva!

A 86 éves tudós és felesége, a 82 éves Alicia a New Jersey-i autópályán utazott egy taxiban, amelynek vezetője elvesztette uralmát a gépkocsi felett. A jármű a védőkorlátnak ütközött, az idős házaspárt pedig az ütközés ereje kivetette az autóból. Mindketten életüket vesztették. A baleset körülményeit még vizsgálják.

Elmegyógyintézetben kezelték

John Forbes Nash 1928. június 13-án született a Nyugat-Virginia állambeli Bluefieldben. 1948-ban Pittsburghben, a Carnegie Műszaki Egyetemen végzett mint matematikus, két évvel később szerzett doktori fokozatot Princetonban. Nem kooperatív játékok című, nagy hatású dolgozatát az Annals of Mathematics folyóirat közölte.

John Nash elmegyógyintézetbe került Forrás: AFP/Aaron Tam

1951-ben az MIT, a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársa lett, de később lemondott kialakuló mentális betegsége miatt.

1959-ben elmegyógyintézetbe került paranoid skizofréniája miatt.

Fia, John Charles Nash is matematikus, és nála is diagnosztizálták a skizofréniát.

John Nash munkásságát Nobel-díjjal is elismerték Forrás: DPA/AFP/Joerg Carstensen

1994 óta a Princeton Egyetem professzora, 1996-tól az amerikai tudományos akadémia tagja volt.

Ő fogalmazta meg a játékelmélet matematikai alapjait,

ez a diszciplína az eltérő érdekű versenytársak viselkedését vizsgálja. A róla elnevezett elmélet ( Nash-egyensúly) a vetélkedő felek közötti fenyegetés és cselekvés dinamikáját próbálja megmagyarázni. Ezt – korlátai dacára – gyakran alkalmazzák az üzleti életben stratégiaalkotás során.

1994-ben Harsányi János közgazdásszal és Reinhard Selten német matematikussal megosztva

közgazdasági Nobel-díjat kapott a játékelmélet területén kidolgozott elemzésekért.

2015-ben a matematikai Nobel-díjként emlegetett Abel-díjjal tüntették ki.

Film készült az életéről

Életéről Ron Howard forgatott filmet Egy csodálatos elme címmel, a tudóst Russell Crowe, feleségét Jennifer Connelly alakította. Alább egy részletet is megnézhet a filmből.

A mű 2002 márciusában elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb női mellékszereplőnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.