Autóbalesetben életét vesztette John Forbes Nash, a Princeton Egyetem közgazdasági Nobel-díjas matematikusa, akinek életéről Egy csodálatos elme címmel négyszeres Oscar-díjas film készült Russel Crowe főszereplésével.

A 86 éves tudós és felesége, a 82 éves Alicia a New Jersey-i autópályán utazott egy taxiban, amelynek vezetője elvesztette uralmát a gépkocsi felett. A jármű a védőkorlátnak ütközött, az idős házaspárt pedig az ütközés ereje kivetette az autóból. Mindketten életüket vesztették. A baleset körülményeit még vizsgálják.

Elmegyógyintézetben kezelték

John Forbes Nash 1928. június 13-án született a Nyugat-Virginia állambeli Bluefieldben. 1948-ban Pittsburghben, a Carnegie Műszaki Egyetemen végzett mint matematikus, két évvel később szerzett doktori fokozatot Princetonban. Nem kooperatív játékok című, nagy hatású dolgozatát az Annals of Mathematics folyóirat közölte. 

John Nash elmegyógyintézetbe kerültForrás: AFP/Aaron Tam

1951-ben az MIT, a Massachusettsi Műszaki Egyetem munkatársa lett, de később lemondott kialakuló mentális betegsége miatt.

1959-ben elmegyógyintézetbe került paranoid skizofréniája miatt.

Fia, John Charles Nash is matematikus, és nála is diagnosztizálták a skizofréniát.

John Nash munkásságát Nobel-díjjal is elismertékForrás: DPA/AFP/Joerg Carstensen

1994 óta a Princeton Egyetem professzora, 1996-tól az amerikai tudományos akadémia tagja volt.

Ő fogalmazta meg a játékelmélet matematikai alapjait,

ez a diszciplína az eltérő érdekű versenytársak viselkedését vizsgálja. A róla elnevezett elmélet ( Nash-egyensúly) a vetélkedő felek közötti fenyegetés és cselekvés dinamikáját próbálja megmagyarázni. Ezt – korlátai dacára – gyakran alkalmazzák az üzleti életben stratégiaalkotás során.

1994-ben Harsányi János közgazdásszal és Reinhard Selten német matematikussal megosztva

közgazdasági Nobel-díjat kapott a játékelmélet területén kidolgozott elemzésekért.

2015-ben a matematikai Nobel-díjként emlegetett Abel-díjjal tüntették ki.

Film készült az életéről

Életéről Ron Howard forgatott filmet Egy csodálatos elme címmel, a tudóst Russell Crowe, feleségét Jennifer Connelly alakította. Alább egy részletet is megnézhet a filmből. 

A mű 2002 márciusában elnyerte a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb női mellékszereplőnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.