Nekivág a csendes-óceáni útszakasznak a Solar Impulse 2

Solar Impulse
Sebességtesztre készülődik a Solar Impulse csapat Abu-Dzabiban
Vágólapra másolva!
Közép-európai idő szerint hétfőn 21 órakor útnak indul Nankingból a napelemes repülőgép, a Solar Impulse 2, hogy világ körüli útja eddigi legnehezebb szakaszát, a Csendes-óceán átrepülését teljesítse.
Vágólapra másolva!

A repülőgép továbbindulását Nankingból május eleje óta többször elhalasztották a rossz időjárási feltételek miatt. A Solar Impulse 2 a repülés hetedik szakaszát, a Nankingból Hawaiira vezető utat a tervek szerint mintegy 120 óra alatt teszi meg. A mintegy 8172 kilométeres táv alatt a pilótafülkében ezúttal a gépet felváltva vezető két pilóta közül Andre Borschberg ül majd.

Borschberg a pilótafülkénben Forrás: © Solar Impulse

A legnehezebb szakasz

A svájci pilóta szerint ez lesz a világkörüli út legnehezebb része. Nagyon fontos, hogy a kizárólag napenergiával működő repülő akkumulátorai napközben mindig jól feltöltődjenek, hogy aztán bírják a napfénymentes éjszakai órákat. Napközben 8500 méter magasan száll majd az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik a gép.

Borschberg hangsúlyozta, hogy az ötnapos út számára egyúttal egy "belső utazás lesz". Alig 20 perceket aludhat menet közben és jógázással próbálja frissen tartani magát.

Sebességtesztre készülődik a Solar Impulse csapat Abu-Dzabiban Forrás: © Solar Impulse

Öt napig leszállás nélkül

A svájci gyártmányú napelemes repülőgép április 21-én érkezett a kelet-kínai Nankingbe. Az azóta eltelt időben a Solar Impusle 2 csapata - ahogy más állomásokon is - a napenergia hasznosításának fontosságáról tartott előadásokat és helyi napelemgyártókkal is találkozott.

A napelemes gép márciusban indult világkörüli útjára Abu Dzabiból és Omán, India, valamint Mianmar érintésével érkezett hat szakaszban Kínába. Az eddig teljesített útszakaszok egyike sem tartott tovább 20 óránál.