Továbbra is személyiségi jogokat akarnak a csimpánzoknak

kísérleti csimpánzok
Vágólapra másolva!
Leo és Hercules mindketten egy amerikai egyetemen élnek. Egy állatvédő szervezet és ügyvédeik most kettejük személyiségi jogaiért küzdenek vehemensen – két csimpánzról van szó. 
Vágólapra másolva!

A Nonhuman Rights Project állatvédő szervezet egy petíciót nyújtott be a Manhattani Legfelsőbb Bíróságra Leo és Hercules (a két csimpánz) érdekében. Az állatok a Stony Brook Egyetemen – amely a State University of New Yorkhoz tartozik – élnek, ahol mozgásszervi vizsgálatok alanyaiként tartják őket.

Nem ez az első llyen petíció

A szervezet célja, hogy a petíció által a bíróság a csimpánzokat önálló lényekként ismerje el, és megfelelő mozgástérrel rendelkezzenek; ezen felül pedig vigyék el őket egy floridai állatvédelmi területre, ahol szabadon élhetnek.

kísérleti csimpánzok Forrás: AFP/NASA

A szóban forgó egyetemet az állami főügyészség képviseli; a bíróságnak azzal érveltek, hogy a petíciót Suffolk megyében és nem New York-ban adták be, emiatt az érvénytelen. A csimpánzoknak így nincs sok esélyük a jobb elbánásra.

Korábban is volt rá több precedens, hogy ki akarták vívni a csimpánzok személyiségi jogait. Legutóbb tavaly októberben egy 26 éves Fulton megyei csimpánz, Tommy miatt folyt a harc. Az állat egy szűk fészerben lakott, egyetlen élménye az volt, hogy tévét nézhetett, ám tapasztalt állattartó gazdája szerint jól érezte magát a bőrében. Az esetet nem az állatvédő szervezet nyerte meg.