Visszahozhatók az egerek emlékei fény segítségével

2015.05.29. 16:23

Az amnézia következtében elvesztett emlékek visszahozhatók bizonyos agysejteknek fénnyel történő aktiválásával - bizonyították amerikai és japán kutatók egérkísérletekben.

A Science legújabb számában közzétett tanulmány megoldhatja a neurobiológia régi dilemmáját, amely szerint az emlékek tárolási vagy előhívási mechanizmusainak károsodása okozza-e az agysérülés, stressz, vagy az Alzheimer-kór következtében fellépő retrográd amnéziát.

"A kutatók többsége a tárolási elméletet favorizálja, ám ebben a tanulmányban levezettük, hogy ezek a nézetek vélhetően tévednek, az amnéziánál ugyanis az emlékek visszakeresése, előhívása károsodik" - hangsúlyozta közleményben a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) dolgozó Nobel-díjas japán biológus, Tonegava Szuszumu professzor, a cikk vezető szerzője.

A kísérlet

Az MIT kutatói az optogenetika módszerét alkalmazták, fénnyel célzottan befolyásolva a kiválasztott, genetikailag módosított, fényérzékeny fehérjéket termelő idegsejt-csoportokat. A kutatás során az egereknél, amint beterelték az állatokat a kísérleti fülkébe, az A-ketrecbe, lábaikra mért enyhe áramütéssel úgynevezett lefagyási viselkedési választ váltottak ki. A későbbiekben az egerek áramütés nélkül is megdermedtek a félelemtől, bekerülve az A-ketrecbe.

A továbbiakban az egerek egy részének anisomycint fecskendeztek be, hogy retrográd amnéziát váltsanak ki, míg a kontrollcsoport sóoldatot kapott. Mint várható volt, az amnéziás rágcsálók nem lapultak meg a félelemtől a kísérleti fülkében, vagyis nem voltak képesek összefüggésbe hozni a helyszínt az áramütéssel.

Forrás: Science Photo Library/National Cancer Institute

A kísérletek következő fázisában az egereket egy semleges környezetbe, a B-ketrecbe helyezték és kék fény impulzusaival szelektíven aktiválták a memóriában kulcsfontosságú szerepet betöltő agyterület, a hippokampusz génmódosított idegsejtjeit.

A neuronok és egyúttal az emléknyomok (engramok) aktiválásával az amnéziás rágcsálók a kontrollcsoport egyedeihez hasonlóan ismét megdermedtek a rettegéstől.

Lehetőségek

Tonegava Szuszumu professzor rámutatott, a vizsgálatok bizonyítják, hogy a retrográd amnéziát az emlékek előhívási problémái okozzák. A tudós egyúttal reményét fejezte ki, hogy az eredmények ösztönzést jelentenek a további, az emlékezet biológiájának megismerésére és a memória klinikai helyreállítására irányuló kutatásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK