Kóborló ősi hódra bukkantak

őshód, koponya
A Microtheriomys brevirhinus koponyája
Vágólapra másolva!
Egy 28 millió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen hódfaj egyik egyedének megkövesedett koponyáját és fogait találták meg az amerikai Oregon állam keleti részén.
Vágólapra másolva!

A fosszíliák a késő eocén és késő miocén közötti időkből származó, megkövesedett növényeket és emlősöket őrző John Day Fossil Beds National Monument látogatóközpontjának közelében bukkantak felszínre a talajt érintő természetes folyamatok eredményeként - mondta el Joshua Samuels paleontológus.

Nem csupán állat, szimbólum is

A szakember jelentősnek nevezte a felfedezést, mivel a területen talált egyéb ősi hódfajokkal ellentétben a mostani példány - amely a Microtheriomys brevirhinus nevet kapta - a jelek szerint a modern kori hód rokona, amely Oregon szimbólumaként az állam zászlaján is szerepel.
A Microtheriomys brevirhinus feleakkora sem volt, mint modern kori rokona. Az Ázsiából származó hódokkal állt rokonságban, amelyek a Bering-földhídon át érkeztek Észak-Amerikába, nagyjából hétmillió évvel ezelőtt.

A Microtheriomys brevirhinus koponyája Forrás: Dr. Joshua Samuels

Az oligocén korban, vagyis nagyjából harmincmillió évvel a dinoszauruszok után ezek a hódok Miohippusokkal (kisebb, háromujjú ló), óriás disznókkal, kardfogú tigrisekkel, nyulakkal és különböző kutyafajtákkal kóboroltak ezen a vidéken. Az ősi hódfosszíliáról és a vele együtt feltárt húsz másik rágcsáló maradványairól az Annals of Carnegie Museum folyóiratban számoltak be a szakemberek. Samuels szerint eddig mintegy száz emlősfaj egyedeinek maradványait tárták fel a területen.