Tizenegyedik századi kézirat kelt el rekordáron egy árverésen

11. századi kézirat
A kézirat majdnem 11 milliárd forintért kelt el a bécsi árverésen
Vágólapra másolva!
Egy a 11. századból származó kéziratot 356 800 euróért (mintegy 110 millió forintért) árvereztek el a bécsi Dorotheum kézirat-aukcióján hétfőn.
Vágólapra másolva!

A tudomány- és liturgiatörténeti szempontból is jelentős kódex lett ezzel az aukciósház valaha értékesített legdrágább irata.

A különleges kézirat a francia Auvergne régióban lévő Puy-en-Velay-i Notre Dame katedrálisából származik. Az irat szertartáskönyv, amely liturgiai instrukciókat és a székesegyház kalendáriumát is tartalmazza.

A kézirat majdnem 11 milliárd forintért kelt el a bécsi árverésen Forrás: Dorotheum blog

Ez a legrégebbi kézirat, amely bizonyíthatóan ebből az egyházkerületből származik. Puy-en-Velay, mint a Santiago de Compostelába vezető zarándokút egyik kiindulási pontja, mindig is fontos kulturális központ szerepét töltötte be a régióban.

A 276 oldalas, 18 centiméterszer 11 centiméteres latin pergamenirat a 11. század közepén keletkezhetett. Származása igazolható, mivel a katedrális felszentelését dokumentáló irat is utal rá. A 15. század elején a kódex Csehországba került, és többnyire ismert magángyűjtemények részét képezte.