Ausztráliát fenyegeti a madarakat is megfojtó kúszóhal

ázsiai kúszóhal
Anabas testudineus
Vágólapra másolva!
Pápua Új-Guinea felől Ausztrália felé terjeszkedik a rendkívül kártékony ázsiai kúszóhal, amely zavart kelthet az ökoszisztémában - figyelmeztettek ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

Nathan Waltham, a James Cook Egyetem szakembere kedden az ABC ausztrál rádióban beszélt arról, hogy a Pápua Új-Guinea és az ausztrál kontinens közötti Torres-szoros két szigetét már elözönlötték az ázsiai kúszóhalak (Anabas testudineus).

A kutató megjegyezte, hogy a két sziget közelebb esik Pápua Új-Guineához, és délebbre nem találták még az agresszív, ragadozó halak nyomát, de fel kell készülni a veszélyre, hogy a halfaj, amelynek példányai egyedi úszóik segítségével a szárazföldön is képesek előrehaladni, elérik Ausztrália északi részét.

Több napot is kibír a szárazföldön

Waltham elmondta, hogy az egzotikus halféle akár több napot is kibír különleges légzőszervével a szárazföldön. Rendkívül kártékony, mert ha a madarak vagy ragadozó halak megeszik, elpusztulhatnak tőle. Az ázsiai kúszóhal ugyanis ki tudja nyújtani a kopoltyúfedelét, az megakad a madarak, halak torkán, és megfojtja őket.

Anabas testudineus Forrás: Wikimedia Commons \ FishBase

A James Cook Egyetem kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy felvilágosítsa a Torres-szoros halászait az ázsiai kúszóhal jelentette veszélyről, és ezzel vegye elejét a faj délebbre terjedésének.