Furcsán kéklő foltok a marsi kráterekben

mars, kráter, kék folt
Kék foltok az Arabia Terra térségében
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája által készített felvételen úgy tűnik, mintha a Mars kietlen krátereiben folyékony víz tündökölne kéklő pompában.
Vágólapra másolva!

Földünkhöz hasonlóan a Marson a tomboló szelek alapvetően befolyásolják felszínalakító munkájukkal a táj kinézetét. A vörös bolygó 100 km/órával tomboló homokviharai a planéta nagy területeit érintik, és napokig vagy akár hetekig is eltarthatnak, eközben pedig folyamatosan erodálják, simítják környezetüket, ami ahhoz vezet, hogy néhány millió év elteltével elkoptatják a bolygó felszínformáit – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján.

Mik lehetnek a kéklő foltok?

Ezt a felszínalakító munkát lehet az űreszköz június 1-én közzétett felvételén megfigyelni, amely az Arabia Terra elnevezésű régiót ábrázolja. A terület a déli felföldek és az északi mélyföldek határán található és a kráterek nagy száma alapján vélhetően a Mars egyik legidősebb vidéke lehet. A kráterek alakjainak változatosságából jól leszűrhető, hogy különböző mértékben erodálódtak: egyeseknél a külső szegélyek és a kráteren belüli domborzati formák jól kivehetők, míg más kráterek sokkal simábbak, jellegtelenebbek - egymásba fonódnak, vagy szinte teljesen beleolvadnak környezetükbe.

A kép bal oldalán látható óriási (70 kilométer átmérőjű) kráternek van a legmeredekebb szegélye, és első látásra úgy tűnik, mintha valami nagyon érdekes volna benne és az egyik jobb oldali szomszédjában.

Kék foltok az Arabia Terra térségében Forrás: ESA/DLR/FU Berlin

A kéklő foltok azonban nem felszíni folyékony víz bizonyítékai, csupán a képfeldolgozás miatti optikai csalódások. Valójában sötét színű – vélhetően vulkáni – lerakódásokról van szó, amelyek hosszú idő alatt keletkeztek a szél szállító munkája révén.