Megsérült a Solar Impulse szárnya

Solar Impulse
A szárnyat javítják, de legalább egy hétig tart, amíg újra felszállhat a repülő
Vágólapra másolva!
Legalább egy hétig még Japánban marad a napelemes repülőgép, mert a heves széllökésekben megsérült az egyik szárnya.
Vágólapra másolva!

A kizárólag napenergiával hajtott Solar Impulse 2 több mint 40 órás repülés után hétfőn landolt Japánban, Nagojában.

Várnak a javításra

A rossz időjárás akadályozta meg abban, hogy világkörüli útjának hetedik szakaszát teljesítse, és a kínai Nankingból a 8175 kilométerre fekvő Hawaiira repüljön. A szervezők arra várnak, hogy az időjárás javuljon, kijavítsák a szárny sérülését és újra útra keljenek a Csendes-óceán felett.

A szárnyat javítják, de legalább egy hétig tart, amíg újra felszállhat a repülő Forrás: Solar Impulse

A ponyva volt a hibás

A hétfői leszállást követően nagy méretű ponyvával fedték be, hogy megvédjék az esőtől és az erős napsugárzástól.

Breaking News: #Si2's wing status

BREAKING NEWS: Bertrand Piccard explains the damage that appeared on #Si2's wing while the mobile hangar was being setup.#futureisclean

Posted by Solar Impulse - Around the world in a solar airplane on Wednesday, June 3, 2015

Bertrand Piccard, a vállalkozás irányítója elmondta, hogy az erős szél és a heves széllökések miatt a borító ponyva sorozatosan hozzácsapódott a szárnyhoz és megsérült az egyik csűrőlap a szárnyvégen. Legalább egy hétig tart javítása. A gépet egyébként egy felfújható sátorral fedik be, mert a 72 méter szárnyfesztávolsága miatt nem fér be a szokványos hangárokba.

A hurrikánszezon miatt sietnek

A Solar Impulse csapata azért sürgeti minél inkább az indulást, mert még a hurrikánszezon beköszönte előtt, augusztusig teljesíteniük kellene az amerikai és atlanti-óceáni távot. Az időjárási viszonyok a napelemes repülőgép esetében mindent eldönthetnek: Japánban is az erős felhősödés és durva szél miatt kellett leszállniuk.

Már áll a mobilhangár a napelemes repülő felett Forrás: Solar Impulse

Nem fenegyerekek, hanem felfedezők

Ahogyan Piccard korábban elmondta, a Solar Impulse 2-n dolgozó csapat nem „fenegyerekekből áll”, hanem felfedezőkből, és a biztonságot mindenek fölé helyezik. Ezért inkább kivárnak, amíg a szárnyat teljesen sikerül megjavítani, és az időjárási viszonyok is kedvezőek lesznek ahhoz, hogy elindulhassanak Hawaii felé az eddigi leghosszabb leszállás nélküli szakaszra.