Asszuántól nyugatra, a Nílus közelében tárták fel azt a hat, múmiákat rejtő sírhelyet, amelyek valódi archeológiai különlegességnek számítanak, hisz Dél-Egyiptomnak ezen a területén még nem találtak későkori leleteket.

A sírhelyek összesen hat későkori (Kr. e. 664 – Kr. e. 332) múmiát rejtettek, gazdáik életükben fontos szerepet tölthettek be az egyiptomi államrendszerben.

Mamdouh el-Damaty, az ország antikvitásokért felelős minisztere a The Cairo Postnak elmondta, hogy a múmiák kőből és fából készült szarkofágokban pihentek a sírokban, amelyekhez rövid kőlépcső vezet le. 

Így fest az egyik sír bejárataForrás: Egyiptomi Antikvitás Minisztérium

A múmiák mellett Hórusz fiait ábrázoló szobrokat, apró, fából készült Hórusz-totemeket és amuletteket találtak. 

Felirattalan sírok

A leletek azért számítanak különlegesnek, mert ezek az első későkori sírhelyek, amelyeket a környéken találtunk" 

– mondta el-Damaty.

Az egyik szobor, amelyet a feltárt sírokban találtak - ezt még nem lopták el a sírrablókForrás: Egyiptomi Antikvitás Minisztérium

„A korábban felfedezett sírok mind az ó-, közép- és újbirodalomból származtak" – fűzte hozzá a miniszter. A sírok mindegyike három-négy kisebb teremből áll, ezek közül egyikben sem találtak díszítést vagy feliratot.

Szokatlan módszerrel ásták a kriptákat

Egyelőre pontosan nem tudni, hogy életükben kik lehettek a sírhelyek lakói, és 

a kriptákat is szokatlan, a környék többi sírjára egyáltalán nem jellemző módszerrel készítették. 

A régészek azt remélik, hogy ez az új felfedezés segít jobban megérteni a későkor temetkezési szokásait. 

A sírokban talált egyik kőszarkofágForrás: Egyiptomi Antikvitás Minisztérium

Kifosztották a sírokat

Bár számos lelet fennmaradt, a sírrablók jóval megelőzték a kutatókat, és a környék többi sírjához hasonlóan ezeket is kifosztották. A feltárt kripták egyébként a Ta Si történelmi területen találhatók, itt bukkantak Horekhof és Hakanb fáraók végső nyughelyére is.