Milyen volt az élővilága 85 millió évvel ezelőtt a ma a Bakony erdei által borított vidéknek? Milyen halak, kétéltűek, gyíkok, teknősök, krokodilok, repülőhüllők és dinoszauruszok népesítették be e késő kréta kori szubtrópusi világot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak mindazok, akik részt vesznek az Ősi Attila, az MTA doktora és kutatócsoportja által júliusban-augusztusban szervezett DinoExpo 2015 elnevezésű programsorozaton.

Ősi Attila másfél évtizeddel ezelőtt kezdte feltárni a késő kréta kor flóráját és faunáját egy ma már használaton kívüli bakonyi bauxitfejtésben. 

Folynak az ásatások IharkútonForrás: [origo]

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával zajló kutatás keretében a geológusokból és biológusokból álló team eddig körülbelül 400-500 négyzetméternyi területet vizsgált át az iharkúti lelőhelyen, és több mint 30 ezer csontmaradványt talált - olvasható az MTA honlapján.

Kincsesbánya Iharkúton

A kutatócsoport egyik legjelentősebb felfedezése az Ajkaceratops kozmai névre keresztelt dinoszaurusz. A másfél méter hosszú, körülbelül 25-30 kilogramm súlyú állat kis szarvval és jellegzetes, papagájcsőrszerű szájjal rendelkezett. Ezen kívül több új fajt - dinoszauruszokat, teknőst, krokodilt - sikerült azonosítaniuk, ahogy megtalálták hatalmas, a tengeri életmódhoz alkalmazódó, evezőszerű végtagokkal rendelkező ragadozó gyík maradványait.

Egy Hungarosaurus részleges csontvázaForrás: Czirják Gábor

A kőzetekből előkerült pollenek, levéllenyomatok, borostyánban fennmaradt apró rovarok pedig további mozaikdarabokat jelentenek a késő kréta kori környezet minél pontosabb rekonstruálásához.

Megtekinthető a lelőhely is

A régmúlt állat- és növényvilága iránt érdeklődők most testközelből figyelhetik meg a tudósok terepmunkáját, és a helyszínen nézhetik meg az előkerült leletek egy részét.

Rekonstrukció az Ajkaceratops fejérőlForrás: Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

A DinoExpo 2015 elnevezésű rendezvény keretében megtekinthetik a bakonyi dinoszauruszlelőhelyet és az ásatásokat, a lelőhely szomszédságban lévő településeken (Németbánya, Bakonyjákó) pedig további változatos, a tudományos kutatást bemutató, valamint szabadidős és kulturális programokat is kínálnak a szervezők. A résztvevők a megváltott jegyekkel a bakonyi dinoszauruszkutatásokat támogatják.

A Nyílt Napokon való részvétel regisztrációköteles és csak a meghirdetett napokon tudjuk fogadni a regisztrált résztvevőket. Regisztrálni ide kattintva lehet!