Ennyi baktérium van egy nyolcéves kezén

mikroorganizmus
Így festett a kézlenyomat több mint egy hetes baktérium- és gombaburjánzás után
Vágólapra másolva!
Egy mikrobiológus anyuka kíváncsi volt, vajon mennyi baktérium és gomba kerül a kisfia kezére, miközben az udvaron játszik a kutyájával – a gyerek kézlenyomata kész mikro-paradicsomot hagyott a Petri-csészében.
Vágólapra másolva!

Egy kisgyerek elképesztően koszos tud lenni, ha sokat játszik a természetben – halmozottan igaz ez a tenyerére, amivel szinte bármit összefogdos, amit lát. Tasha Sturm, a kaliforniai Cabrillo Főiskola kutatója úgy döntött, megvizsgálja, milyen mikroorganizmusok tanyáznak nyolcéves kisfia kezén pár perces udvari játék után.

Így festett a kézlenyomat több mint egy hetes baktérium- és gombaburjánzás után Forrás: Tasha Sturm / Cabrillo Főiskola

Burjánzó baktériumok a petri-csészében

Sturm a kísérlethez megkérte a kisfiát, hogy pár percig játsszon odakinn, és a család kutyáját is simogassa meg. A gyerek kezét ezután egy tripton szója agarral (TSA) teli Petri-csészébe nyomta.

Ez a vegyület tökéletesen alkalmas arra, hogy a különböző gombák és baktériumok elszaporodjanak benne.

A tenyér alján található plecsni valószínűleg a Bacillus nemzetséghez tartozik, ami a közönséges földben is megtalálható Forrás: Tasha Sturm / Cabrillo Főiskola

Sturm a lenyomatot egy napra körülbelül 37 Celsius-fokos inkubátorba tette, majd nagyjából egy hétig szobahőmérsékleten tárolta.

Mi az az agar?

Az agar, vagyis agaragar (amelynek speciális vegyületét, a tripton szója agart a kísérletnél használták) egy tengeri vörösmoszatokból nyert poliszacharid-keverék. A mikrobiológiai táptalajok leggyakoribb alapanyaga, de étkezési, kozmetikai és egyéb célokra is használják. Lehűtve sárgás vagy színtelen, szagtalan vagy enyhén jellegzetes szagú kocsonyaként szilárdul meg. Világszerte baktériumok és gombák táptalajaként alkalmazzák - igaz, az ismert baktériumok csupán 1%-a tenyészthető rajta sikeresen. A megkülönböztető tulajdonságú agaragar táptalaj színváltozással jelzi egyes specifikus fajták jelenlétét.

Színkavalkád a tenyérlenyomaton

Az első fázisban olyan baktériumok kezdtek el szaporodni, mint a Staphylococcus vagy a Micrococcus, a másodikban pedig növekedésnek indultak a különböző gombák is.

Általában színes kolóniák jelentek meg a kézlenyomaton: a Serratia baktériumnemzetség például vörösre színeződött.

A Staphylococcus

A Staphylococcus egy olyan baktériumnemzetség, amelynek egyik fajtája, a Staphylococcus aureus a leggyakoribb gennykeltő baktériumnak tekinthető, és nagy szerepet játszik az ételmérgezésben és a kórházi járványokban is. Mint potenciális kórokozót megtalálhatjuk egészségesek testfelszínén, orrban, torokban, köpetben, székletben, anyatejben, élelmiszerekben, emberi és állati környezetben is. Kórházi, főleg szülészeti, csecsemő- és műtétes osztályokon gyakran okoz sebfertőzéseket.

Csináljuk meg a kutya mancsával is

Sturm a színes baktérium- és gombaburjánzást megmutatta gyerekeinek is, akiket teljesen lenyűgözött a látvány. „A lányom meg akarta csinálni a kísérletet a kutya mancsával és orrával is” – mondta el a mikrobiológus a Today egészséggel foglalkozó rovatának.

Veszélyes biológiai hulladék

Sturm a baktérium- és gombakolóniákról készült képeket a Microbe World portálra töltötte fel. A lenyomatot megmutatja mikrobiológiát hallgató diákjainak – utána azonban nem dobhatja csak úgy ki a kukába, mert veszélyes biológiai hulladékként kell kezelnie.

Sturm nem tudja, hogy ez a tenyérlenyomaton kívül eső mikroorganizmus milyen nemzetséghez tartozik Forrás: Tasha Sturm / Cabrillo Főiskola

Szükségünk van egészséges immunrendszerre

A kutató úgy gondolja, hogy a lenyomat alján látható nagy fehér folt a Bacillus nemzetséghez tartozik, ez általában az egyszerű koszban is megtalálható. A többi fehér baktérium Staphylococcus lehet, a sárga és narancssárga plecsnik pedig élesztőgombák.

– mondta el Sturm. –„A bőrünk nagyon sok fertőzéstől megvéd bennünket. A tanulság annyi, hogy egészséges immunrendszerre van szükségünk ahhoz, hogy ezek a mikroorganizmusok ne ártsanak nekünk.”