Elkészült az eddigi legközelebbi felvétel a Ceres foltjairól

Ceres, folt
A 4400 kilométeres távolságból készített felvétel továbbra sem árul el sokat a jelenségről
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál közelebbi felvétel készült a Ceres fénylő foltjairól, a június 6-i kép alapján azonban továbbra sem lehet megmondani, mik lehetnek ezek.
Vágólapra másolva!

A NASA űreszköze június 3-án minden eddiginél közelebb került a Mars és a Jupiter között húzódó zónában található Ceres törpebolygó felszínéhez. Természetesen az égitesttel kapcsolatban mindenki fantáziáját leginkább a planéta fénylő foltjai izgatják, az űrszonda pedig nem is késlekedett, elkészítette eddigi legközelebbi felvételét a rejtélyes objektumokról. Egyetlen probléma van csupán: a minden eddiginél részletesebb kép ellenére továbbra sincs fogalmunk arról, mik is lehetnek ezek.

A 4400 kilométeres távolságból készített felvétel továbbra sem árul el sokat a jelenségről Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

„A különleges felépítésű fénylő foltok miatt a Cereshez hasonló égitestet még sohasem láttunk a Naprendszerben” – idézi a Discovery News hírportál Chris Russelt, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársát, aki a küldetés kutatásvezetője. A szakembergárda jelen pillanatban is a fénylő foltok eredetét kutatja. „A fényt visszaverő jég továbbra is a vezető teória, de most már egyre inkább fontolóra kellene venni a többi elmélet – például a sólerakódás - lehetőségét is” – mondta Russel a NASA június 10-én, szerdán kiadott sajtónyilatkozatában. „Az új keringési pálya miatt minden eddiginél közelebbi felvételeket tudunk készíteni különböző szögekből, így hamarosan képesek leszünk meghatározni ennek a rejtélyes jelenségnek a természetét” – hangsúlyozta a kutató.

A fénylő foltok felnagyítva Forrás: NASA

Megmérik a hőmérsékletüket is

Habár továbbra sem derült ki semmi lényeges, a most megjelentetett felvételek az elsők, amelyek a második körpályáról, 4400 kilométeres távolságból készültek. Az űrszonda június 28-ig marad ebben a magasságban, majd még közelebb kerül a felszínhez, így augusztus elején már 1450 kilométerről szemlélhetjük a törpebolygót.

A Ceres déli félgömbjéről június 6-án készített felvétel Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

A mostani nagyfelbontású felvételen jól látszik, hogy a 90 kilométer széles kráter nem két amorf fénylő foltot foglal magába, hanem jól meghatározható struktúra figyelhető meg: számos különálló fehér folt veszi körül a két központi csoportosulást – írta a Discovery News.

A Ceres északi félgömbjéről június 6-án készített felvétel Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Habár a struktúra magyarázatára nem született elmélet a segítség úton van: a Dawn űrszonda infravörös fénytartományban vizsgálódó spektrométere (VIR) hamarosan megméri a foltok hőmérsékletét, ami akár meg is válaszolhatja a hónapok óta levegőben lógó kérdést a jelenség hátteréről.