Állatian érdekes: a tigriscápa 43 ezer kilométert is képes beutazni

tigriscápa
Vágólapra másolva!
A tigriscápa a legnagyobb távolságot bejáró cápafaj a világon – akár több mint 43 ezer kilométert is képesek megtenni – írja egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

Műholdas nyomkövető rendszer segítségével kutatók egy csoportja kiderítette, hogy a tigriscápák (Galeocerdo cuvier) több mint 7500 kilométeres körutazást tesznek meg két különböző ökoszisztéma – a Karib-tenger korallzátonyai és az Atlanti-óceán északi részének nyílt vizei - között. Az eredményeket a Scientific Reports című lapban publikálták a szakemberek.

Forrás: wikipedia

Harry a rekorder

– mondta James Lea (Nova Southeastern University’s Guy Harvey Research Institute) a kutatás egyik szerzője a CBS híroldalnak. „A tigriscápákat tradicionálisan eddig part mentén élő fajokként tartották számon, és a cápák között egyébként is ritka, hogy könnyen és szokásszerűen váltogassák élőhelyüket két alapvetően különböző ökoszisztéma között – tette hozzá a szakértő.

A feljegyzések szerint

egy Harry Lindo névre keresztelt tigriscápa több mint 43 ezer kilométeres utat tett meg

, ezzel pedig jelen pillanatban rekordtartónak számít nemcsak a tigriscápák, hanem az összes cápafaj között.

Forrás: Youtube/lasongo

Természetvédelmi szempontból fontos az útvonal megismerése

A műholdas nyomkövetés előtt a tigriscápák mozgásának és migrációjának részletei homályba vesztek, mivel rendkívül nehéz volt az állatokat néhány hónapnál tovább szem előtt tartani. Ez fontos lenne, hiszen elsősorban a cápauszony-kereskedelem fellendülése miatt mérsékelten fenyegetett fajjá vált. „A faj megmentésének első fontos lépcsőfoka, ha megértjük, hogyan használják ezek az állatok az óceánokat” – mondta Guy Harvey természetvédelmi szakember, aki a tanulmány társszerzője.

– fejtette ki Harvey.

A megfigyelt cápákat a Bermuda szigetcsoportnál látták el nyomkövetőkkel a kutatók. A technológiával több esetben is sikerült két-három évnél tovább követni az állatok vándorlását.

Forrás: wikipedia

A sok nőstény lehet a csábító

Az adatok alapján a felnőtt hím tigriscápák a telet újra meg újra a Karib-szigetek térségében töltik, majd a nyári hónapokban az Atlanti-óceán északi része felé úsznak, egészen Connecticut államig, távol a part menti régióktól.

Egyelőre nyitott kérdés, miért térnek vissza a cápák állandóan a Karib-tengerbe. „Mivel télen az említett térségben nagy számban vannak jelen nőstény tigriscápák, így a hímek nagyobb eséllyel jutnak párosodási lehetőséghez. Ezt követően ismét észak felé vonulnak, ugyanis a kedvelt zsákmánynak számító fiatal álcserepesteknősök (Caretta caretta) ugyancsak ebbe az irányba tartanak” – magyarázták elméletüket a kutatók.