Fényes és sötét területek váltakoznak a Plútó felszínén

New Horizons, Plútó, NASA
Ilyen közel kerül majd a News Horizons a Plútóhoz és a Charonhoz júliusban (fantáziarajz)
Vágólapra másolva!
Váltakozó fényes és sötét területek láthatók a Plútó felszínén a legújabb felvételeken, amelyeket a New Horizons űrszonda 40 millió kilométeres távolságból készített a törpebolygóról.
Vágólapra másolva!

A New Horizons, amely a Plútót, holdjait és a Kuiper-öv néhány más objektumát hivatott vizsgálni, 2006. január 19-én startolt. Az űreszköz, amely jelenleg 4,7 milliárd kilométerre van a Földtől, s "csupán" 39 millió kilométer választja el a törpebolygótól, alig egy hónap múlva, július 14-én randevúzik az égitesttel.

Ilyen közel kerül majd a News Horizons a Plútóhoz és a Charonhoz júliusban (fantáziarajz) Forrás: U.S. Civilian/Public Domain/Courtesy Photo

Nem áll majd bolygókörüli pályára

Ekkor 13 695 kilométer választja majd el a Plútó felszínétől, de az űreszköz másodpercenkénti 14 kilométeres sebessége túl nagy lesz ahhoz, hogy a törpebolygó körüli pályára álljon. Így a New Horizons feladata, hogy minél több adatot gyűjtsön a történelmi találkozás során - olvasható a BBC News hírei között.

Nincs magyarázat a jelenségre

A képek a LORRI, a látható fény tartományában működő nagy felbontású CCD-kamera (Long Range Reconnaisance Imager) segítségével készültek.

A felvételeken világosan elkülöníthetők a terep különböző régiói, amelyek közül egyesek fényesek, míg mások sötétek.

A tudósok jelenleg nem tudják megmagyarázni a jelenséget, de reményeik szerint, ahogy csökken a távolság, tisztább képet kaphatnak a képződményekről.

Így látta a LORRI a Plútót az elmúlt napokban Forrás: NASA

Váltakozó sötét és fényes területek

"Egyre összetettebb kép rajzolódik ki a Plútó felszínéről, amelynek egyenlítőjén fényes és sötét régiók különböztethetők meg. Mi több, a világos területeknek is változó a fényessége. Árnyékos területek láthatók az északi féltekén is, noha a legfényesebb és a legsötétebb régiók az egyenlítőtől délre, vagy az ekvátoron láthatók. Hogy miért, egyelőre rejtély" - fogalmazott Alan Stern, a New Horizons vezető kutatója, a boulderi Délnyugati Kutatóintézet tudósa.