Három centiméterrel délnyugat felé mozdította el az április 25-ei, Richter-skála szerinti 7,8 erősségű nepáli földrengés a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet - közölte a kínai földméréstani, térképészeti és geoinformációs hivatal.

A hivatal munkatársainak mérései szerint a Mount Everest (Csomolungma) évenként négy centiméterrel, 40 centiméterre mozdult el északkeleti irányba az elmúlt évtizedben, és a hegy ugyanezen időszakban három centiméterrel magasabb lett. 

Visszafelé mozdult a Mount EverestForrás: AFP/Roberto Schmidt

Visszafelé mozdult

Az Everest "folyamatosan északkeleti irányba mozog, és a földrengés egy kicsit visszatolta az ellentétes irányba" - idézte Hszü Hszi-vejt, a hivatal igazgatóhelyettesét a China Daily kínai napilap. A mozgás amplitúdója teljesen normális - tette hozzá az illetékes. A május 12-ei második földrengés, amely a Richter-skála szerint 7,5 erősségű volt, az Everest helyzetében nem okozott változást - írták a kínai szakemberek a tanulmányukban, amelynek méréseit műholdas megfigyelések alapján végezték.

Alpinista áldozatok is voltak

A nepáli-kínai határon fekvő Mount Everest annál a törésvonalnál terül el, amely elválasztja az északra mozgó indiai szubkontinenst Eurázsiától. A két földrengésben több mint 8700 ember vesztette életét, köztük a Mount Everest megmászására készülő 18 alpinista, és mintegy félmillió lakóház megsemmisült.