Gondolataikkal irányítják a csótányokat kínai kutatók

csótány
Vágólapra másolva!
Irányítóik akaratát ellenkezés nélkül végrehajtó, biológiai robotokat hoztak létre élő csótányokból kínai mérnökhallgatók.
Vágólapra másolva!

Pusztán a gondolat erejével a sanghaji kutatónövendékek (Jiao Tong University) képesek voltak S és Z alakú útvonalakon mozgatni az apró ízeltlábúakat – olvasható a ScienceAlert weboldalán. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy az egyik hallgató fejére Bluetooth-alapú elektroenkefalográfiás (EEG) készüléket szereltek. Fején a szerkezettel az irányító elképzelte, amint keresztülnavigálja magát a monitorokról figyelt S és Z alakú útvonalakon. Az agyhullámok elektromos impulzusokká fordítódtak, és vezeték nélkül továbbítódtak a pályán tartózkodó csótány hátára helyezett kis elektronikus hátitáska felé.

Az elektromos impulzusok ezt követően az állat fejébe ültetett mikro-nagyságú elektródákon keresztül stimulálták a rovar csápjaiban található idegeket. Az idegek „eltérítésével” a hallgatók uralmuk alá vonták a csótány viselkedését.

Az ízeltlábúak akarata feletti hatalomátvétel ötlete nem új keletű, hasonlóval már próbálkoztak a Texasi Egyetem tudósai is, igaz ott távirányítóval próbálták irányítani az állatokat, nem agyhullámok segítségével.

Mint az Avatarban

A kiadott sajtóközleményben a hallgatók a technológiát leginkább az Avatar című filmben látottakhoz hasonlították, amelyben a főszereplők gondolataikkal irányították a számukra létrehozott földönkívüli lények testét. Habár mi még csak az egyszerűbb állatoknál tartunk, a kutatók a technika továbbfejlesztését tervezik:

következőleg azt szeretnék elérni, hogy a csótányt egyszerre hét ember is irányíthassa.

A kutatás gyakorlati haszna a fejlesztők szerint a komplex terepviszonyok feltérképezése lenne, ami például mentőexpedíciók szervezésében is segítséget nyújthatna.