Varázslatos balatoni holdkelték

telihold
Mint a mesében: a kelő hold a tihanyi apátsági templom tornyai között
Vágólapra másolva!
Karnyújtásnyira van tőlünk, mégis kevesen élik át a magyar tenger e páratlanul szép égi jelenségét, a balatoni holdkelte nyújtotta élményt. 
Vágólapra másolva!

Asztrofotós varázslatok

A Balaton északi partjának fővárosa,

Balatonfüred szimbóluma a népszerű Tagore-sétány és a hajókikötő közelségében található halász és a révész szobor,

amely a két helyi ősfoglalkozást jelképezi. A kamerát a sétányon a megfelelő helyre pozícionálva, a június 2.-i holdkeltét éppen a két, bronzból öntött alkotás között láthattuk. Azon a napon meglehetősen párás volt a légkör, így a holdkorong csak jóval a horizont felett jelent meg.

A híres füredi szoborpáros hátterében a holdkeltével Forrás: Ladanyi Tamas/www.astrophoto.hu

A jelenség a naplemente perceiben kezdődött, ezért a túlpart fényei még nem látszottak. A sorozatfelvétel egyes képei három perces időközzel készültek, ugyanis ennyi idő kell égi kísérőnknek ahhoz, hogy előrehaladva , a képen ne takarja el az előzőleg megörökített holdkorongot.

A magyar népi hagyomány nem adott külön nevet az egyes hónapok teliholdjainak,

az angolszász kultúra viszont változatosan módon emlékezik meg erről. A júniusi holdtöltét például „Rose Moon”, azaz „rózsa holdként” említi, amely szimbolikusan, a fotó előterében virágzó rózsákhoz is kapcsolható.

Rézszínű holdkelte Alsóörsön

Az előbbi helyszínez közeli Alsóörs is kiválóan alkalmas holdkelték megfigyelésére, amint a felvételek is bizonyítják. A kép a szürkület időszakában készült, azaz a nap jóval a látóhatár alatt tartózkodott, miközben a háttérben már Siófok közvilágítása pislákolt.

A kelő hold vöröses fénye annak köszönhető, hogy az égitest alacsony állásánál a fénye még vastagabb levegőrétegen hatol át Forrás: Ladányi Tamás/www.astrophoto.hu

A Hold élénk, vöröses színe annak köszönhető, hogy a alacsonyan álló égitest fénye vastagabb légrétegen halad át, és ebben a helyzetben az atmoszféra a vöröshöz közeli hullámhosszú fényeket jól átengedi, míg a spektrum többi tartományát elnyeli.

Az égitest alakjának elliptikusságát és peremének szögletességét a légköri fénytörésnek köszönheti.

Templomtornyok között mosolygó égi vándor

A tihanyi bencés apátság a félsziget emblematikus műemléke, amelynek sziluettje a Balaton távoli régióiból is látszik. Ha fotózáskor azt szeretnénk elérni, hogy - hosszú fókuszú teleobjektívet használva – a Hold pontosan a tornyok felett látszódjon, akkor nagyon pontosan kell beállnunk a megfelelő helyszínre.

Mint a mesében: a kelő hold a tihanyi apátsági templom tornyai között Forrás: Ladányi Tamás/www.astrophoto.hu

Az alábbi kép, még gondos tervezés mellett is csak másodjára sikerült, ugyanis a modern szoftverekkel végzett előzetes számítások ellenére, a Belső-tó partján mégis akadt zavaró tényező.

A végeredmény viszont megérte a fáradságot,

mert kivilágított apátság felett gyönyörű látvány volt a már éppen fogyatkozó, 96%-os megvilágítottságú holdkorong.

Ősi vulkán felett ragyogó vöröses korong

A Balaton-felvidék tanúhegyei közül talán a legismertebb a Badacsony, amelynek vulkáni formája – bárhonnan is szemléljük – minden mástól megkülönböztethető.

Klasszikus látványa a déli partról nézve teljesedik ki,

de hasonlóan impozáns a szigligeti várból megfigyelhető arca is.

Holdfelkelte a Badacsony vulkáni tömbjével Forrás: Ladányi Tamás/www.astrophoto.hu

A nyári napforduló időszakában, Szigligetről nézve, a Hold a Badacsony vonulata mellett kelt fel, amely vörösesre színezte a látóhatárt.

Tippek nyári balatoni „holdszafarira”

Akinek a nyár folyamán kedve támad egy balatoni holdkelte élményének átéléséhez vagy fotografikus megörökítéséhez, kitűnő lehetőségei lesznek.

Az alábbi táblázat a jelenség megfigyelésének legkedvezőbb időpontjait foglalja össze

a kelés irányával együtt. Segítségként megemlítjük, hogy az égitest pozíciójának meghatározásában 0 fok az északi, 90 fok a keleti, 180 a déli, míg 270 fok a nyugati irányt jelöli ki.

Legkedvezőbb nyári holdkelte időpontok

Július 2. 20 óra 46 perc 116 fok
Július 31. 20 óra 7 perc 110 fok
Augusztus 1. 20 óra 45 perc 104 fok
Augusztus 29. 19 óra 16 perc 101 fok
Augusztus 30. 19 óra 51 perc 94 fok