Összegyűrheti, mégis világít: itt a kvantumpontos LED-matrica

nano
Az új technológia a látható színkép teljes tartományát lefedi
Vágólapra másolva!
Dél-koreiai kutatók hártyavékony, rugalmas LED-filmet állítottak elő, amelyet második bőrként viselhetünk a testünkön. Az újszerűen felvitt kvantumpontoknak köszönhetően 60K a képpontsűrűsége.
Vágólapra másolva!

Összegyűrhető az új nanoméretű elektronikai készülék

Forradalmasíthatják a viselhető elektronikai készülékek piacát a szabadon deformálható, nanoméretű képpontokból a teljes látható színskálát létrehozni képes fénykibocsátó diódák.

Az új technológia a látható színkép teljes tartományát lefedi Forrás: David Bregou, David Antao

A kvantumpontos (quantum dot) QLED-filmből bőrre tapasztható világító matrica vagy rányomtatott kijelzővel ellátott ruházat is készülhet. Rálaminálható alumíniumfóliára, üveglencsére vagy akár konzervdobozra is.A Koreai Alaptudományok Intézete (IBS) és a Szöuli Állami Egyetem (SNU) kutatói a bankjegyek grafikáihoz használt metszetmélynyomtatásos (intaglio) módszerrel alakítottak ki vörös, zöld és kék sávokat a kvantumpontokból, ennek köszönhető a nagy felbontás, azaz a rekordmennyiségű képpontsűrűség: 2460 PPI - viszonyításul: a Samsung Galaxy S6 okostelefonnak 577 PPI.

Az új nanoméretű technológia által lefedett színképtartományt bemutató infografika Forrás: Nature

A 2,6 mikrométer vékony, szabadon növelhető méretű panel fényereje jobb a jelenleg ismert hasonló LED-eknél: 14 000 cd/m2, méghozzá mechanikai deformáció, azaz hajlítás, nyújtás vagy gyűrődés közben is. Összehasonlítás: az LG OLED ultra HD 4k csúcstévének 421 cd/m2. A kísérletben ezerszer gyűrték össze a világító fóliát, amely mindvégig tökéletesen működöt

A kvantumpontok tényleg jobbak

A kvantumpont egy félvezető anyag (legtöbbször valamely fémsó) nanoméretű kristálya, amely elég kicsi ahhoz, hogy kvantumfizikai jellegzetességeket mutasson. Vagyis elektronikai tulajdonságait a mérete és a formája határozza meg: elektromos gerjesztés hatására az eltérő alakú és nagyságú kristályok adott hullámhosszú fényt bocsátanak ki, magyarul más-más színnel világítanak. A koreai kutatók kadmium-szelenid és cink-szulfid kristályokból alakították ki a kék és zöld kvantumpontokat, előbbiek csillag, utóbbiak hatszög alakúak, illetve a vörös kvantumpontok háromszög alakú kadmium-szelenid/kadmium-szulfid/cink-szulfid kristályok.

A kavntumpontos technológiával valódi fehér fény érhető el, szemben a hagyományos LED izzók által kibocsátott kékesfehér fénnyel Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

A kvantumpontos kék, a zöld és a vörös fény egyesítésével valódi fehér fény érhető el (RGB LED), szemben a széles körben elterjedt kék LED-ekkel, amelyek csak a fedő sárga foszforrétegnek köszönhetően látszanak fehér fényűnek, emiatt sokan károsnak tartják őket*. Az aktív mátrix technológia révén a kvantumpontok fényereje egyenként szabályozható, a panel energiafogyasztása tehát rendkívül gazdaságos.