Emberrel közösen asztalt cipelő robotokat fejlesztenek

humanoid robot
A COMAN nevű kis humanoid robot Jochen Steillel
Vágólapra másolva!
A CogIMon nevű közös EU-s program keretében olyan robotokat fejlesztenek, amelyek megtanulják a társ megfigyelését, reagálnak annak mozdulataira és képesek állítani az erőkifejtésükön. A találmány jelentőségét akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, milyen sok tényezőre kell reagálnia egy robotnak, amikor emberrel kell együttműködnie valamilyen feladat végrehajtásában.
Vágólapra másolva!

Egy robot szemszögéből nézve az emberek normális esetben csak kényelmetlenséget okoznak. Gyakran vezet problémákhoz, amikor embereknek és robotoknak kell együtt dolgozniuk.

Meg kell tanítani a robotoknak az erőket

A németországi Bielefeldi Egyetem által indított CogIMon (a cognitive compliant interaction in motion, azaz gondolkodva együttműködő interakció a mozgásban szavakból) program arra vállalkozik, hogy

megtanítsa a robotokat arra, hogyan lépjenek interakcióba az emberekkel és dolgozzanak együtt bizonyos feladatok elvégzésén.

A kutatócsoport egyaránt dolgozik humanoid és ipari robotokkal.

A COMAN nevű kis humanoid robot Jochen Steillel Forrás: Bielefeldi Egyetem

„A CogIMon célja annak megtanítása a robotoknak, hogy megértsék a tárgyak mozgása folyamán fellépő erőket, és képesek legyenek megfelelően reagálni a szállított tárgy súlyában bekövetkező változásokra vagy érintkezésbe lépni a tárggyal szállítás közben” – magyarázta Jochen Steil, a program koordinátora, az egyetem kogníciós és robotikai kutatóintézetének professzora.

A robotok nem értik a testbeszédet

Az embereknek nem jelent gondot egy tárgy súlyának a megbecslése, mivel a másik ember testbeszédéből látják, milyen nehéz valami. Ez megkönnyíti az emberek számára, hogy emeléskor ennek megfelelően szabályozzák a kifejtett erőt. A robotokból azonban jelenleg hiányzik ez a képesség.

„A robotok képesek felmérni a saját erejüket és bizonyos mértékig szabályozni ezt. Meg tudják állítani a mozgásukat vagy tudnak félgőzzel dolgozni, de

– tette hozzá Steil.

Nehéz még az asztalmozgatás egy robottal közösen

A tárgyak mozgatásának egyik klasszikus példája, amikor egy ember és egy robot, illetve két robot cipel együtt egy asztalt. Ennél a cselekedetnél fontos, hogy összehangolják az erőkifejtéseket. Az egyik vezeti a szállítást, a másik követi őt. Amikor a vezető és a követő szerepet cserél, szükség van arra, hogy az egyik fél képes legyen előre látni a partnere mozgását és ehhez igazítsa a sajátját.

Erre a robotok csak akkor lesznek képesek, ha teljesen tisztában lesznek az erőhatásokkal.