3D-nyomtatott tülkökkel mentenék az orrszarvúkat

rinocérosz, szarv
Vágólapra másolva!
Egy biotechnológiai vállalat 3D-nyomtatóval készítene hamis rinocérosz szarvakat, hogy ezzel is visszaszorítsa a fenyegetett orrszarvúféléket sújtó orvvadászatot.
Vágólapra másolva!

A San Francisco-i Pembient startup cég arra készül, hogy az orrszarvútülök-kereskedelem fellegvárának számító kínai piacot olyan szarvakkal árassza el, amelyek genetikai ujjlenyomata megegyezik az eredeti tülkökkel – adta hírül az Independent.

Ehhez első lépésben a körmünket is felépítő kreatin nevű fehérje, valamint rinocérosz DNS felhasználásával szárított port készítenek,

majd ebből 3D-nyomtatóval az igazihoz megszólalásig hasonlító orrszarvútülköt állítanak elő.

Ezen kívül a cég egy szintetikus szarvval ízesített sört is forgalomba kíván hozni.

A Pembient igazgatója, Matthew Markus elmondta: a mesterséges tülköt a vállalat a valódi szarv árának töredékéért fogja árusítani, amivel reményei szerint kiszoríthatják az orvvadászokat a piacról.

– mondta az igazgató a Digital Journal internetes portálnak.

rinocérosz, szarv Forrás: pixabay

Inkább a problémát növeli

A természetvédelmi szervezetek viszont aggódnak a tervvel kapcsolatban. Bár azt nem tagadják, hogy a Pembientet a jó szándék vezérli, attól tartanak, hogy a piacot elárasztó hamis tülkök

nem csökkentik, hanem ellenkezőleg, növelik az igazi szarvak iránti keresletet.

Az is kérdéses, hogy a hatóságok hogyan tudnák megkülönböztetni az igazi tülköt a valóditól. Ez különösen akkor lehet nehézkes, ha a szaruképződmény por formájában, vagy gyártott termékek alkotórészeként kerülne forgalomba.