Furcsa titkot rejtett a püspök koporsója

2015.06.23. 13:51

A legújabb CT-vizsgálatok kimutatták, hogy a svéd Lund Egyetem egyik alapítója, Peder Winstrup koporsójában egy koraszülött gyerek földi maradványai fekszenek – egyelőre senki nem tudja, hogy pontosan milyen kapcsolat állt fenn a püspök és a magzat között.

Peder Winstrup püspök a skandináv történelem fontos alakja, 1679-ben, 74 évesen halt meg, testét pedig természetes módon mumifikálta a lundi katedrális kriptájában uralkodó hűvös, nem túl párás, jól szellőző környezet. Az igen jó állapotban fennmaradt múmia koporsóján most először futtattak CT-vizsgálatokat a Lundi Egyetem kutatói, és meglepő felfedezést tettek: a püspököt nem egyedül, hanem egy pár hónapos magzattal együtt temették el. 

Winstrup püspök teste természetes módon mumifikálódott - még az arcvonásait is fel lehet ismerniForrás: Youtube / Lund Múzeum

Nem tudjuk, kihez tartozik a gyerek

A koraszülött négy-öt hónapos lehetett, amikor Winstrup koporsójába helyezték, azt azonban egyelőre még nem tudjuk, hogy állt-e valamilyen rokonsági kapcsolatban a püspökkel. 

Egyelőre csak találgatni tudunk, hogy Winstrup leszármazottjáról van-e szó, vagy egyszerűen valaki kihasználta, hogy hozzáfér a koporsóhoz” 

– írta sajtóközleményben Per Karsten, a Lundi Egyetem történelmi múzeumának igazgatója. 

Peder Winstrup igazi reneszánsz polihisztor volt: tudományos munkája, építészet iránti szeretete és könyvkiadója mellett ellátta egyházi feladatait isForrás: Wikimedia Commons
Ki volt a püspök?
Peder Pedersen Winstrup (1605–1679) a ma Svédországhoz tartozó Lund városának püspöke volt. Királyi káplánként szolgálta IV. Keresztély királyt, és nagy szerepe volt a Lundi Egyetem létrehozásában. Egyházi pályája mellett a tudományok is érdekelték, különösen az építészetben jeleskedett. A bíboros saját könyvnyomdát működtetett. 1679-ben természetes halállal hunyt el, egy évvel később temették el a híres lundi katedrális kriptájában, ahol teste mumifikálódott. A mumifikálódás folyamatát valószínűleg elősegítette a kripta jó szellőzése, a hideg és a megfelelő páratartalom, sőt, a püspök hosszú betegeskedése is, amelynek következtében jelentősen lefogyott.

DNS-vizsgálat tisztázhatja a kérdéseket

A következő lépés egy DNS-vizsgálat lesz, hogy kiderítsék, a magzat milyen kapcsolatban állt a püspökkel.  A CT-vizsgálat azt is megállapította, hogy a koraszülött belső szervei még mindig megvannak – ez szokatlan és ritka a természetes módon mumifikálódott testeknél. 

A püspök több betegségben szenvedett

A szép kort megélt Winstrup püspök a halála előtt már több betegségben szenvedett: epeköve és rossz fogai voltak, térdeiben és csípőjében pedig csontízületi gyulladást mutattak ki.

IV. Keresztély király, akit a püspök udvari káplánként szolgáltForrás: Wikimedia Commons

Ezenkívül a vállaival is problémái lehettek: a jobb vállát kicsit magasabban viselte, mint a balt, ezt valószínűleg valamiféle ínsérülésnek köszönhette. 

A deformáció hatására több mindennapi feladat elvégzése is fájdalmas lehetett számára, például az öltözködés és a fésülködés. 

Könnyen lehet, hogy semmi köze a bíboroshoz

Karsten és a projekten dolgozó kutatócsoport valószínűnek tartja, hogy 

a koporsóban talált magzat nem állt rokoni kapcsolatban a püspökkel

– azt gondolják, hogy valaki egy házasságon kívül született, eltitkolt gyermeket akart észrevétlenül eltemetni, és erre a férfi koporsóját használta fel. Pontosat azonban csak a DNS-vizsgálatok után tudunk majd. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK