Miért uralják a macskák az internetet?

Grumpy cat
Grumpy Cat, a világ egyik leghíresebb macskája azzal keresi a kenyerét, hogy arcberendezésének köszönhetően mindig morcosan néz
Vágólapra másolva!
Akár pszichológiai okai is lehetnek annak, hogy miért a "cuki" macskás videók uralják az internetet – a cicák világuralomra jutásában a macskatartók szocializációs szokásai, az állatok kamera iránti érdektelensége, vagy akár a macskás tartalmak kedélyjavító hatása játszhat komoly szerepet.
Vágólapra másolva!

Az internet legújabb macskasztárja Luhu, az elképesztően szomorú arcú cica – bár még csak most indult világhódító útjára, már majdnem 10 ezer követője van Instagramon. Persze ezzel egyelőre még nem érhet az igazi celebek nyomába: az abszolút favorit Grumpy Cat 752 ezer Instagram- és 7,7 millió Facebook-követőnél tart, de a nyelvnyújtós Lil Bubnak is a fotómegosztón 820 ezer, Facebookon pedig 2 millió rajongója van.

Bár az összes macskasztárról csupán képeket és vicces videókat láthatunk közösségi oldalaikon, mégis hatalmas népszerűség övezi őket (Grumpy Cat például több hollywoodi díjátadóra is eljutott az elmúlt években) – de vajon minek köszönhető, hogy ennyien imádják az internet legfurcsább macskáit?

Grumpy Cat, a világ egyik leghíresebb macskája azzal keresi kenyerét, hogy arcberendezésének köszönhetően mindig morcosan néz Forrás: Grumpy Cat Facebook oldala

Már Thomas Edison is behódolt a macskás klippeknek

Meglepő módon a nagyközönség már a YouTube kora előtt is odavolt a macskás rövidfilmekért: Thomas Edison például bokszoló cicákról készített egy fél perces felvételt még 1894-ben.

Az első macskás YouTube-videó több mint tíz éve bukkant fel az interneten: 2005. május 22-én a videómegosztó egyik társalapítója, Steve Chen mutatta meg a világnak, hogyan játszik a cicája egy madzaggal. A nem túl izgalmas felvétel tíz év alatt mindössze 38 ezer kattintást hozott.

Az első macskás vírusvideó

Az első vírusvideó, amely egy macskának köszönhette népszerűségét, a „Puppy vs. Cat” felvétel volt.

Bár egy kicsit csaltunk, hiszen itt nem csak a cica, de valószínűleg az elképesztően aranyos kiskutyák is hozzák a kattintásszámot,

mégis ez az első olyan macskás videó, amelyet több millióan megnéztek. (Egészen pontosan, a cikk írása idején 16 215 642 alkalommal voltak kíváncsiak a halál nyugodt macskát kóstolgató kiskutyákra).

Maru, a celeb

Az internet első cicasztárja a Maru nevű japán macska volt, amelynek karrierje nagyrészt abból áll, hogy dobozokkal játszik. A skót lógófülű világsztár annyira jól profitál ebből a mutatványból, hogy nem csak több milliós videónézettséget, de két DVD-t és két könyvet is bezsebelt magának.

Maru karrierje annyiból áll, hogy dobozokból mászik ki és be - mindez olyannyira bejött neki, hogy már két DVD-t és két könyvet is kiadtak róla Forrás: Youtube / mugumogu

Maru YouTube-os rajongótábora majdnem félmillió főt számlál, Facebookon pedig jelenleg 121 ezer lájkolója van.

A Google mesterséges agya is rákattant a cicákra

A legnagyobb videómegosztót olyannyira ellepték a macskák, hogy a Google X laboratóriumának mesterséges agya is először ilyen felvételekre koncentrált: a speciális tanulóalgoritmusokkal programozott, 16 ezer összekötött számítógépnek körülbelül 20 ezer, véletlenszerűen kiválasztott YouTube indexképet mutattak meg – a hálózat a gyakoriság alapján egy macska képét ismerte fel először.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gépek 81,7% pontossággal ismerték fel az emberi arcot, 76,7% pontossággal az emberi testrészeket – és 74,8% pontossággal a macskákat.

Menőbbek a macskák, mint a szelfik

A brit Three telefonhálózat kutatása szerint a szigetország lakói kétszer annyi macskaképet osztanak meg az interneten, mint szelfit: több mint 3,8 millió cicás kép került fel a világhálóra egy nap alatt, míg szelfiből „csak” 1,4 millió készült.

Colonel Meow is igazi macskaceleb, hála szigorú tekintetének. Facebookon 519 ezer lájkolónál tart Forrás: Colonel Meow Facebook oldala

Ötből egy macskatartó saját online személyiséget is alkot kedvencének. 2014-ig összesen több mint két millió macskás videót töltöttek fel a YouTube-ra, és ezek összesen 26 milliós nézettséget produkáltak.

Az Egyesült Államokban, Minneapolisban még külön macskavideós fesztivált is rendeznek minden évben.

Miért nem a kutyák viszik a prímet?

De miért a macskák, és nem a kutyák? A Texasi Egyetem kutatói 2010-ben próbálták megállapítani, vajon tényleg akkora különbség van-e a macskákat preferáló és a kutyapárti emberek személyisége között: 4565 önkéntest kértek meg arra, hogy válaszoljanak kérdőíveikre.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyás emberek 15%-kal extrovertáltabbak, 13%-kal kompromisszumképesebbek és 11%-kal lelkiismeretesebbek, míg a macskapártiak 12%-kal neurotikusabbak, de 11%-kal nyitottabbak társaiknál.

A kutatásban részt vevők azonban nagyobb számban bizonyultak kutyásnak (46%), mint macskásnak (12%) – a számok alapján tehát még mindig a kutyás videóknak kellene vezetniük a nézettségi versenyt.

A macskák magasról tesznek a kamerára

Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói is foglalkoztak a témával – Radha O’Meara és kollégái arra jutottak, hogy a fő ok, amiért ennyire szeretjük a macskás videókat, az állatok kamerával szembeni viselkedéséből adódik. Mivel a cicákat egyáltalán nem érdekli, hogy éppen felvétel készül róluk, lehetőségünk adódik úgy belenézni az életükbe, hogy nem zavarjuk meg őket.

"Úgy gondolom, hogy a nézők számára ez kifejezetten vonzó, hiszen manapság ők is ahhoz vannak szokva, hogy gyakran a kamerák kereszttüzébe kerülnek.” A macskákkal szemben a kutyák és gyerekek figyelnek a felvételt készítő emberre, míg a cicák egyáltalán nem zavartatják magukat a jelenlétükben.

Gyerek helyett macskák

Ben Huh, az egyik legnagyobb (de nem kizárólag) macskás tartalmakkal foglalkozó weboldal, az I Can Has Cheezburger tulajdonosa úgy gondolja, hogy azért vezetnek a cicák a kutyákkal szemben, mert emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket – sokkal kifejezőbb mimikájuk és mozdulataik vannak, mint az ebeknek, ezért könnyebben személyesítjük meg őket.

Huh a PBS-nek elmondta, hogy a cicák népszerűsége a mai internethasználók életvitelében is keresendő: a gyermekvállalás ideje kitolódik, a köztes időben pedig sokan háziállatokat, rengeteg esetben macskákat tartanak.

A macskákról sokszor olyan mémek születnek, amelyeken személyként, emberi cselekvés közben ábrázolják őket Forrás: Know Your Meme

Az interneten sétáltatod a macskádat

Steve Dale macskaviselkedés-tanácsadó szerint az internet macskamániája annak is köszönhető, hogy a macskatartók számára nincs más közösségi tér, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat és tanácsaikat.

A macskák népszerűségéért a külsejük felelős Forrás: Wikimedia Commons

Ezzel Huh is egyetért. „Az interneten sétáltatod a macskádat, ahogy élőben a kutyáddal tennéd. Nagyon furcsán néznének rád, ha megjelennél egy kutyafuttatóban a pórázra kötött macskáddal. A cicatartók az internet segítségével szocializálódnak.”

A kisgyerekekre emlékeztetnek minket?

Michael Newall, a Kenti Egyetem művészetfilozófiai professzora szerint a macskák népszerűségéért külsejük felelős: úgy gondolja, nagy szemeikkel, kicsi orrukkal és kerek fejükkel annyira hasonlítanak az emberi babákra, hogy az evolúció során kialakult gondoskodó ösztöneink miatt önkéntelenül is szimpatizálunk velük.

Bár valószínűleg magától senkinek nem jut eszébe, hogy egy gyereket egy kölyökmacskához hasonlítgasson, tudat alatt lehetséges, hogy ösztönös reakciót váltanak ki belőlünk ezek az állatok.

Jót tesznek a cicás videók

Egy friss tanulmány szerint nem feltétlenül baj, ha a macskás videók ennyire elterjednek: az Indiana Egyetem Médiaiskolájának kutatói kimutatták, hogy ha sok cicás felvételt nézegetünk, jobb lesz a kedélyállapotunk, mivel pozitív érzelmeket szabadítanak fel bennünk, és csökkentik a rossz közérzetet.

A tanulmányt jegyző Jessica Gall Myrick egyetemi adjunktus közel 7 000 embert vizsgált abból a szempontból, hogy hangulatukra milyen befolyást gyakorolnak a macskás videók. A résztvevők energikusabbak és vidámabbak voltak, ha cicákat nézegettek az interneten, és kevesebb negatív érzelem (szorongás, bosszúság, szomorúság) jellemezte őket.

Sőt, a macskavideók okozta élvezet ellensúlyozta a munka vagy tanulás halasztgatása közben érzett bűntudatot – a legtöbben ugyanis ekkor nézegették a felvételeket.

Lehet, hogy egyszerűen csak cukik

Persze az is lehet, hogy felesleges ilyen mélyrehatóan foglalkozni a cicás videók pszichológiájával –

előfordulhat, hogy csak azért vagyunk oda értük, mert a macskák cukik.

Szemét először kinyitó macskakölyök. Lehet, hogy a macskák iránti vonzódás hátterében az áll, hogy egyszerűen csak "cukik" Forrás: Wikimedia Commons

Mindenesetre az ilyen tartalmak pozitív hatásait könnyen kihasználhatjuk: Myrick és kollégái szerint például a macskás videók akár a depressziós vagy sérült betegek kezelésére alkalmazott állatterápia egy olcsóbb, enyhébb alternatívája is lehet.