Pótmama fogadott erszényébe egy fakúszó kengurut

2015.06.30. 16:38

Wallaby nevelt fel erszényében egy árván maradt fakúszó kengurut az ausztráliai Adelaide állatkertjében. Ez volt az első eset, hogy a kenguruk főcsaládjába tartozó faj egyik nősténye egy tőle ilyen távoli másik erszényest fogadott be pótmamaként.

A kengurucsemete mindössze öthetes volt, amikor tavaly novemberben az anyja elpusztult, amikor leesett egy ágról.  Az állatorvosok akkor a wallabykhoz tartozó több alfaj egyedeivel próbálkoztak, hogy pótmamát találjanak a kicsinek. 

A fakúszó kenguru az IUCN vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába tartozikForrás: Wikimedia Commons

Saját kölykét is táplálta

A kényes művelet során a Makaia névre hallgató kis hímet egy sárgalábú szirti kenguru (Petrogale xanthopus) erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az örökbe fogadott fakúszó kengurut.

A gondozók is csodálkoztak

"Magunk is csodálkoztunk rajta, hogy a bébi túlélte a kritikus első napot" - magyarázta Gayl Males, az állatkert egyik illetékese. Makaia három és fél hónapot töltött a wallabymama erszényében, ezután az állatkerti gondozók vették gondjukba.

A képen két wallaby kenguru - az ausztrál Adelaide állatkertjében egy ilyen faj fogadott be magához egy fakúszó kengurut isForrás: Wikimedia Commons

Veszélyeztetett fajok közé tartozik

A Goodfellow-kúszókenguruk (Dendrolagus goodfellowi, nevüket a felfedezőjükről, Walter Goodfellow brit zoológusról kapták), Új-Guinea trópusi erdőiben élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok között tartja nyilván.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK