Tizenegy nap a bolygó legfiatalabb szigetén

Hunga Tonga
Ian Agus Stuart 65 éves milliomos, tapasztalt önkéntes számkivetett
Vágólapra másolva!
Ian Argus Stuart önkéntes száműzetésben 11 napot töltött az alig hat hónapos vulkánszigeten – a kis felszíni krátersziget olyan, mintha nem is ezen a bolygón született volna.
Vágólapra másolva!

Alig fél éve, hogy létezik, pár hónap múlva valószínűleg már újra tenger nyeli el azt a vulkanikus szigetet,

amelyet a Hunga Tonga-Hunga Haʻapai vulkán kitörése hozott létre

– eddig senki nem vállalkozott arra a vakmerő feladatra, hogy több napot eltöltsön a kietlen területen.

Önkéntes száműzöttek utazási irodája

Ian Agus Stuart egy magukat önkéntes száműzötteknek nevező utazási iroda segítségével jutott ki a Tonga-szigetcsoporthoz tartozó területre – valószínűleg a világon elsőként töltött el itt több napot. A rendkívül aktív Tonga-Kermadec vulkáni sávhoz tartozó Hunga Tonga-Hunga Haʻapai egy víz alatti tűzhányó, kalderájának két, nyugati és északi széle ér csupán a tenger szintje fölé.

Ian Agus Stuart 65 éves milliomos, tapasztalt önkéntes számkivetett Forrás: Youtube / Ian Agus Stuart

A kaldera két felszíni része (a Hunga Tonga és a Hunga Haʻapai) szigetek mellett a 2014. decemberi vulkánkitörés létrehozott egy újabb földnyalábot, amely azonban ingatagsága és összeomlásra való hajlama miatt rendkívül veszélyes.

Az 1 kilométer hosszú, 2 kilométer széles sziget valószínűleg pár hónap múlva az óceánban végzi, ezért kifejezetten vakmerő vállalkozás 11 napot eltölteni a felszínén, ráadásul mindenféle modern segédeszköz nélkül.

Holdbéli táj

A 65 éves Ian Agus Stuart itt tartózkodása alatt leginkább halakat, sirálytojásokat és polipot evett.

– osztotta meg élményeit a Docastaway utazási irodával.

„Találtam egy barlangot, amiben meghúzhattam magam, itt maradtam, amíg a tenger el nem érte. A sziget napról napra egyre jobban süllyed.”

Veszélyes kaland volt

A kaland nem volt veszélyektől mentes:

Ian Stuart alatt egyszer beomlott a föld, és egy nagyobb hullám a tengerbe sodorta.

- mondta el a vakmerő utazó.

A Hunga Tonga-Hunga Ha‘apai kitörése műholdfelvételen Forrás: NASA

Szűk körű társaság tagja lehet

Ian Stuart expedíciójával valószínűleg egy nagyon szűk körű társaság tagja lett – a szigeten ugyanis alig járt ember az elmúlt néhány hónap során, a vállalkozó kedvűek pedig már nem sokáig látogathatják meg a kietlen, holdbéli tájat. Matt Watson, a Bristoli Egyetem kutatója a BBC Newsnak elmondta, hogy a szigetnek nincs sok ideje hátra: vulkanikus eredetének köszönhetően a hullámverés és a tengeri áramlatok kifejezetten hamar koptatni kezdik a felszínét.