Pokoli mélységben él az alvilág ízeltlábúja

2015.07.02. 13:58

Nemzetközi kutatók egy csoportja új ízeltlábúfajt fedezett fel Horvátországban a Velebit-hegység barlangjaiban, több mint ezer méter mélyen a föld alatt.

Pavel Sztojev, a szófiai Nemzeti Természettudományi Múzeum professzora, a kutatások vezetője a folyóiratnak elmondta, hogy egy százlábúról van szó, amelyet hádésznak (Geophilus hadesi) neveztek el az alvilág görög istenéről.

A kis ragadozó életét a föld mélyén, sötétségben tölti. Teste 2,8 centiméter és 33 pár lábon jár. Szokatlanul hosszú csápjaival és karmos lábaival a sötétben is könnyen elejti zsákmányát, a rovarokat, férgeket és csigákat. "Mint minden százlábú, a hádész is nyálkát bocsát ki, de mérge az emberre teljesen ártalmatlan" - magyarázta a professzor.

Az újonnan felfedezett százlábúfajForrás: J. Bedek

A ZooKeys állattani folyóiratban közzétett cikk szerint a tudósok számára ismeretlen, hogy a százlábú miért kezdett a föld alatt élni, de valószínű, nem ez az egyedüli élőlény a Velebit-hegység barlangjaiban, mely a föld mélyén lakik.

A Velebit-hegységForrás: Wikimedia Commons

Két évvel ezelőtt a Lukács-barlangban egy új, áttetsző házú csigafajtára bukkantak a kutatók. A professzor szerint valószínűleg további felfedezések is várhatók ezen a területen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK