Így nézne ki az égbolt, ha látnánk az összes aszteroidát

Aszteroida
Jelenleg 800 olyan földközeli objektum ismert, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a Földre
Vágólapra másolva!
Milyen lenne, ha az összes, általunk ismert aszteroidát látnánk az éjszakai égbolton? Ennek járt utána egy csillagász, aki látványos vizualizációt készített az elképzelt jelenségről.  
Vágólapra másolva!

Az észak-írországi Armagh Obszervatórium csillagásza, Scott Manley látványos videót állított össze arról, hogy mi lenne, ha

az általunk ismert összes – szám szerint 5000 - Föld-közeli aszteroida egyszerre lenne látható az éjszakai égbolton.

Ahogyan Manley magyarázza a videóban, az aszteroidák a puszta emberi szem számára – ellentétben például a csillagokkal vagy egyes bolygókkal – láthatatlanok, mivel túl kicsik és haloványak, viszont gyorsan haladnak, és a sebességük is változó. Manley a felvételen azt mutatja, hogy a Földről nézve bolygónk forgásához képest ezek az aszteroidák hogyan mozognak.

Jelenleg 800 olyan Föld-közeli objektum ismert, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a Földre Forrás: ESA - P.Carill

– mondta Manley. „A száguldó kisbolygók mozgása valójában bolygónk és az aszteroidák mozgásának kombinációja – mondta a csillagász. A YouTube-videóban szereplő nyilakkal irányíthatjuk a nézőpontunkat is.

Csak parányi töredékét ismerjük a valós számnak

A mozgóképen töméntelen mennyiségű aszteroidát látunk különböző pályákon mozogni, Manley azonban rámutat arra, hogy

ezek „csak” a Föld-közeli objektumok

(NEO). Közeliségük ellenére messze nem ismerjük az összes létező ilyen jellegű objektumot,

jelenleg csupán egy százalékukról van tudomásunk.

Ennek megvan a prózai oka: nem nézhetünk teleszkópjainkkal közvetlenül a Napba, így a központi csillagunk környékén mozgó kisbolygók a megfigyelés alatt „láthatatlanok” maradnak számunkra.

Persze erre is van megoldás: ha egy űrtávcsövet küldenénk a Föld és a Nap közé, akkor az eszköz megfigyelhetne sok, számunkra egyelőre észlelhetetlen Föld-közeli objektumot.