Vízalatt nő a saláta, a bazsalikom és az eper az olasz partok mentén felállított, tengerfenéken ringatózó lufikertekben – a három éve ültetett magok mostanra hozzák be a termést.

A Nemo Kert Projekt (Nemo’s Garden Project) célja, hogy az olyan helyeken élők is termeszthessenek saját haszonnövényeket, ahol a körülmények nem engedik meg a hatékony felszíni gazdálkodást: vagy az édesvíz hiánya, vagy a termékeny föld, esetleg az extrém időjárás teszi problémássá a növénytermesztést. 

A projekt egyik koordinátora, Gianni Fontanesi ellenőrzi az üvegházakatForrás: AFP/Olivier Morin

Olaszországban terem a jövő

A projekt 2012-ben indult, az első magvakat az év júniusában ültették el. Mára a kísérleti vállalkozás beindult, és a növények fejlődni kezdtek. Az öt furcsa, nem eviláginak tűnő lufi-üvegházat az olaszországi Noli-öböl vizében erősítették a tengerfenékhez 5,5 – 10 méteres mélységben.

Mindegyik "lufiban" magágyak sorozatát helyezték el, amelyek az elmúlt három év alatt már termést is hoztak.

Tökéletes feltételek a növénytermesztéshez

A Nemo kertek célja, hogy alternatív megoldást kínáljanak azok számára, akik olyan vidéken élnek, ahol valamiért lehetetlen hatékony gazdálkodást folytatni.

A tengerfenéken 5 lufikert működik, ezekbe először három éve ültettek növényeket. Mára eper, saláta és bazsalikom is nő a vízalatti kertekbenForrás: AFP/Olivier Morin

A tengeralatti üvegházak kiiktatják a környezeti nehézségeket, hiszen hőmérsékletük éjjel-nappal állandó, a tengervíz pedig lecsapódik a ballonok belsejében, így ideális feltételeket biztosít a növények fejlődéséhez.

Távolról monitorozzák őket

Az öt üvegházlufit egy parti támogatóállomásról vezérlik. Innen vizsgálják a növények állapotát, kommunikálnak a kerteket gondozó búvárokkal, ellenőrzik és szabályozzák a ballonokban uralkodó környezeti paramétereket.A búrákban a hőmérséklet 25-26 Celsius-fok között ingadozik, a páratartalom pedig 83 százalékos.

A búrákban a hőmérséklet 25-26 Celsius-fok között ingázik, a páratartalom pedig 83 százalékosForrás: AFP/Olivier Morin

Egyelőre kicsiben gondolkodnak

A vízalatti kertek a részben családi vállalkozásként működtetett Oceáni Zátonycsoport (Ocean Reef Group) irányítása alatt állnak. Luca Gamberini (akinek apja, Sergio a Nemo Kert Projekt ötletgazdája) a The Washington Postnak elmondta: egyelőre a növények fenntartására koncentrálnak, de reméli, hogy a jövőben szélesebb körben elterjeszthetik a lufikerteket.

A ballonokat a partról monitorozzák: figyelik a növények állapotát, kommunikálnak a kerteket gondozó búvárokkal és szabályozzák a lufikban uralkodó fizikai környezet paramétereitForrás: AFP/Olivier Morin

Környezetbarát, és kiváltja a termőföldeket

„Tudom, hogy ez egy olyan vállalkozás, ami a jövőben fenntartható lesz. A fejlődő országok számára, ott ahol a külső körülmények miatt nehéz a szárazföldön termeszteni, ez jelentheti a jövőt” – mondta el a kutató.

A cél, hogy ezek a lufikertek fenntartható, környezetbarát megoldást kínáljanak a növénytermesztésre ott, ahol fogytán a termékeny föld, vagy nem megfelelőek az időjárási körülményekForrás: AFP/Olivier Morin

Azon túl, hogy a ballon-üvegházak a fogyatkozó termőföldek kisegítő alternatívái lehetnek, tökéletesen környezetbarát módon működnek.