Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei egész vasárnap dolgoztak annak a számítógépes hibának a kijavításán, amely a Plútóhoz közeledő New Horizons amerikai űrszondán lépett fel.

Szombaton egy ismeretlen műszaki hiba lépett fel, amely miatt az űrszonda tartalék számítógépre kapcsolt, ez 81 perces kiesést jelentett a rádióösszeköttetésben a földi irányítókkal a Johns Hopkins Egyetem kísérleti fizikai laboratóriumában a marylandi Laurelben.

Egy, de akár néhány nap kell ahhoz, hogy az űrszonda ismét gőzerővel működjön. A New Horizons átmenetileg nem képes arra, hogy tudományos adatokat gyűjtsön" - közölte a NASA.

Nehéz kapcsolatot teremteni az űrszondával

A munkát nehezíti az, hogy 4 és félórába telik, amíg a jelcsomagok elérik az űrszondát, amely mintegy 5 milliárd kilométerre van a Földtől. 

A Pluto gravitációja annyira gyenge, hogy az űrszondának hatalmas mennyiségű üzemanyagot kell majd felhasználnia ahhoz, hogy lefékezzen, amikor a törpebolygó közelébe ér.

700 millió dolláros projekt úszhat el

Az űrszondát 2006. január 19-én indították a New Frontiers program első küldetéseként. A 700 millió dolláros projekt keretében a New Horizons lesz az első űrszonda, amely közelről vizsgálhatja a Plútót és holdjait, valamint a Kuiper-öv egy-két objektumát, mielőtt elhagyná a Naprendszert. Kilenc évig tartó útjának nagy részét hibernációban töltötte, januárban ébresztették fel a NASA tudósai, és akkor látott hozzá a tudományos adatok gyűjtéséhez.

Így festene majd a New Horizons július 14-én a Plútó közelébenForrás: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Az űrszonda energiaellátását radioizotópos termoelektromos generátor biztosítja, hét műszere segítségével nagyfelbontású felvételeket készít, a törpebolygó és holdjai összetételét elemzi, a napszelet és a mágneses mezőket vizsgálja, tanulmányozza a Plútó légkörét, valamint pormintákat vesz.

A küldetés hozzájárulhat központi csillagunk és planétái születési titkainak megismeréséhez is, hiszen a Kuiper-öv a Naprendszer képződésének törmelékét "tartalmazza".