Világító műanyagot majszolt a falánk rákocska

evezőlábú rákok
Evezőlábú rákok
Vágólapra másolva!
Először vették filmre, ahogy egy planktonikus állat apró műanyagdarabkákat fogyaszt. A projektet a műanyagszemét planktonra gyakorolt káros hatásait vizsgáló tanulmányok ihlették.
Vágólapra másolva!

Verity White, a Five Films munkatársa és kollégái a különleges felvételeket az angol Plymouth Marine Laboratory nevű tudományos intézet egyik mikroszkópjának segítségével készítették – írta a New Scientist.

A filmesek evezőlábú rákokat – melyek a zooplankton oszlopos tagjai – helyeztek olyan környezetbe, amelyben különböző átmérőjű (7 és 30 mikrométer közötti) apró fluoreszcens polisztirol gyöngyök „úszkáltak” az állatok mellett. A vizsgálat tárgyát az képezte, hogy mennyi műanyagdarabka jut a parányi lények szervezetébe táplálkozás közben.

– mondta White.

Evezőlábú rákok Forrás: Wikimedia Commons

Világító gyöngyök

A zooplankton élőlényei tipikusan a vízben lebegő algákkal táplálkoznak. Lábaikkal áramlásokat idéznek elő, hogy az élelem feléjük ússzon. A különböző algafajok között ezután kémiai és tapintó receptorok segítségével válogatnak.

A szelektálás ellenére a planktonikus állatok az alga mellett sokszor az eledellel azonos méretű műanyagdarabkákat is bekebelezik.

Ezt láthatjuk a fluoreszcens műanyag gyöngyök esetében is az alábbi, több mint 3 órán keresztül forgatott videóban.

Egyre nagyobb a probléma

Évente több millió tonna műanyag hulladék landol az óceánokban, így érthető, hogy egyre nagyobb aggodalommal figyelik a tengeri ökoszisztéma állapotát a környezetvédők. Az említett anyagok előbb az apró organizmusokba, majd rajtuk keresztül a tápláléklánc magasabb szintjein elhelyezkedő élőlényekbe kerülnek.

Egyes esetekben a parányi állatok néhány órán belül megszabadulnak a szemcséktől, ha viszont a planktonikus élőlények nem jutnak táplálékhoz, akár hét napig is magukban hordozhatják a műanyagdarabkákat.

Az állatok testében ragadt szemcsék veszélyesek, mert akadályozzák az algaevést, így csökkentve a túlélés és a szaporodás esélyét.