Oroszlánok öngyilkosnak tűnő támadása egy zsiráf ellen

oroszlán, zsiráf
Hím oroszlán támad egy zsiráfra
Vágólapra másolva!
Különleges videót töltöttek fel nemrég az internetre. Egy oroszlánfalka próbál zsákmányul ejteni egy felnőtt zsiráfot. A küzdelem végkimenetele sokáig kétséges.
Vágólapra másolva!

A zsiráf (Giraffa camelopardalis) Afrika egyik legnagyobb növényevő állata. A kifejlett zsiráfot nagyon kevés ragadozó meri megtámadni.

A kivételek közé tartozik az oroszlán,

de az is csak falkában próbálkozik néha-néha egy-egy zsiráf elejtésével.

A harc azonban mindig kétesélyes. Valószínűleg legalább ugyanannyi oroszlán esik áldozatul a zsiráfok halálos rúgásainak, mint ahány kifejlett zsiráfot sikerül zsákmányolniuk.

A nemrég közzétett videón is sokáig úgy tűnik, hogy az oroszlánok maradnak alul. Több támadónak csak hajszál híján sikerül elkerülnie a zsiráf patáit. A zsiráf sem aggódik túlságosan, valószínűleg ezért nem menekül el. A vágtató zsiráfot ugyanis egy oroszlán sem tudná utolérni.

A hím dönti el a csatát

A küzdelem azonban váratlan fordulatot vesz, amikor felbukkan, és csatlakozik a vadászathoz

a hím oroszlán

(a hímek viszonylag ritkán vesznek részt a vadászatban). Hirtelen jelentősen megváltoznak az erőviszonyok, amelyet rosszul mér fel a zsiráf. Ahelyett, hogy menekülőre fogná a dolgot, továbbra is „közelharcba” bocsátkozik, ami a hím ellen már nem nyerő taktika.