Oroszlánok öngyilkosnak tűnő támadása egy zsiráf ellen

2015.07.10. 19:02

Különleges videót töltöttek fel nemrég az internetre. Egy oroszlánfalka próbál zsákmányul ejteni egy felnőtt zsiráfot. A küzdelem végkimenetele sokáig kétséges.

A zsiráf (Giraffa camelopardalis) Afrika egyik legnagyobb növényevő állata. A kifejlett zsiráfot nagyon kevés ragadozó meri megtámadni. A kivételek közé tartozik az oroszlán, de az is csak falkában próbálkozik néha-néha egy-egy zsiráf elejtésével.

A harc azonban mindig kétesélyes. Valószínűleg legalább ugyanannyi oroszlán esik áldozatul a zsiráfok halálos rúgásainak, mint ahány kifejlett zsiráfot sikerül zsákmányolniuk.

A nemrég közzétett videón is sokáig úgy tűnik, hogy az oroszlánok maradnak alul. Több támadónak csak hajszál híján sikerül elkerülnie a zsiráf patáit. A zsiráf sem aggódik túlságosan, valószínűleg ezért nem menekül el. A vágtató zsiráfot ugyanis egy oroszlán sem tudná utolérni.

A hím dönti el a csatát

A küzdelem azonban váratlan fordulatot vesz, amikor felbukkan, és csatlakozik a vadászathoz a hím oroszlán (a hímek viszonylag ritkán vesznek részt a vadászatban). Hirtelen jelentősen megváltoznak az erőviszonyok, amelyet rosszul mér fel a zsiráf. Ahelyett, hogy menekülőre fogná a dolgot, továbbra is „közelharcba” bocsátkozik, ami a hím ellen már nem nyerő taktika.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK