A szibériai vadászok eltemették a kutyáikat is

kutyasír
Kutyasír a Bajkál-tó mellett
Vágólapra másolva!
Az újkőkorban a Bajkál-tó környékén élt kitoi vadászok olyan nagy becsben tartották kutyáikat, hogy sokat a gazdájuk mellé temettek el.
Vágólapra másolva!

A hozzávetőleg 7-8 ezer éve a szibériai Bajkál-tó környékén élő

kitoi kultúra emberei szarvasokra, vaddisznókra és medvékre vadásztak,

valamint a Bajkál-tóban halásztak. Valószínűleg üldözték és elejtették a tóban élő édesvízi fókákat is, főleg tavasszal, amikor a jég kezdett elvékonyodni, és a kutyák ki tudták szagolni a fókák fészeküregeit.

Az ez utóbbi képességgel rendelkező kutyák viszonylag ritkák lehettek, mondta a tanulmány vezetője, Robert Losey, a kanadai Albertai Egyetem archeológusa. A vidéken ma élő helyiek szerint 25 kutyából egynek van meg ez a képessége. Így tehát

egy ügyes kutya nagyon értékes lehetett a vadász számára.

A kitoi vadászok kutyái küllemre a mai szibériai huskykra hasonlíthattak Forrás: Wikimedia Commons

A kutyák családtagok voltak

– mondta Losey. A kapcsolat annyira szoros volt, hogy még egy – általában ragadozókban előforduló – parazitán, egy galandférgen is osztoztak.

A kitoi vadászok kétségtelenül megbecsülték kutyáikat, amelyek leginkább a mai szibériai huskykra hasonlíthattak, bár a hasonlóság csak felületes volt.

Kutyasír a Bajkál-tó mellett Forrás: PLOS ONE

Közös sírok a kutyákkal

A kitoi emberek nemcsak az élelmen és az élősködőkön osztoztak kutyáikkal, de a

temetkezési helyeiken

is, amint ezt a Bajkál-tó partvidékén feltárt temetkezési helyeik tanúsítják.

Több helyen megfigyelhető, hogy a sírásók elmozdították az emberi maradványokat, hogy helyet csináljanak a megbecsült kutyának. (Tehát nem arról volt szó, hogy a gazda halálakor a kutyát is megölték, hogy mellé temethessék.)

négy szarvasfoggal. Pont olyat, amilyet a kitoi emberek is viseltek. Egy másik mellé egy kanalat helyeztek el, megint mások mellett kőszerszámok voltak eltemetve” – mondta Losey.

Kitoi vadász és kutyája maradványai elrendezésének rajza Forrás: PLOS ONE

Gondos elhelyezés

Magukat a kutyákat gondosan helyezték el. Néhányat összekuporodó pózba raktak, fejük a mancsukon pihent, másokat pedig az oldalukra helyeztek el, mintha aludnának.

Két kutyát egy felnőtt vadász jobb és bal oldalára fektetve temettek el.

„Az emberek csak akkor csinálnak ilyet, ha nagyon erős érzelmi kötődés van köztük és az állataik között” – mondta Losey – és a kitoi emberek kétségkívül ilyen kapcsolatban álltak a kutyáikkal.