Feltárulnak a maja citadella titkai

maják
A LiDAR feltérképezés során sikerült felfedezni a rejtélyes citadellát, a képen jobbra középen
Vágólapra másolva!
Újabb részletek derülnek ki az El Pilar-i maja citadelláról – a kutatók egyre több információt gyűjtenek az építményről, de a kincsvadászok okozta rongálás megnehezíti a dolgukat.
Vágólapra másolva!

A vártnál nehezebben megy az El Pilar térségében talált maja citadella feltárása – a kutatók ugyanis rájöttek, hogy

a korábban itt járt kincsvadászok nagy mértékben megrongálták az építményt, és rengeteg lomot és szemetet hagytak maguk után.

A Kaliforniai Egyetem (Santa Barbara) régésze, Anabel Ford vezetésével zajló ásatások éppen ezért sokkal lassabban zajlanak, mint ahogy korábban tervezték, – eddig ugyanis úgy gondolták, hogy csak az elburjánzott növényzettől és a lerakódott földrétegektől kell megszabadítaniuk a helyszínt.

Elkülönül a többi hasonló épülettől

Az épületkomplexumot azért nevezték el citadellának, mert azt feltételezik, hogy védelmi szerepe volt. A 2013-ban felfedezett együttes a Belize és Guatemala határán található El Pilar régészeti körzetben található, de a többi maja várostól elkülönítve fekszik, és kitűnik a környéken fekvő épületek közül.

Mivel vastag növénytakaró fedi, csak LiDAR távérzékelési módszerrel sikerült rábukkanni a különleges komplexumra.

LiDAR feltérképezéssel a citadella nyomában

A központban egy labdapálya, egy grandiózus palota, valamint egy töltésút található, amely belize-i területről a guatemalai vidékre vezet át.

A LiDAR feltérképezés során sikerült felfedezni a rejtélyes citadellát, amely a képen jobbra középen látható Forrás: BRASS/El Pilar Program

A LiDAR térképezés kimutatta, hogy az együttes koncentrikus teraszokon áll, a hat épületből pedig kettő biztosan körülbelül öt méter magas templomszerű építmény.

Kincsvadászok rongálták a területet

Ford és kollégái 2015-ben tértek vissza a térségbe, hogy helyszíni ásatásokat végezzenek, de felfedezték, hogy két kincsvadász csoport is súlyos károkat okozott a citadellán. Az egyik társaság hatalmas, hét méter mély lyukat vájt a legmagasabb épületben, a másik pedig a déli épületcsoport egyik templomában tett károkat.

Mindkét banda évtizedekkel ezelőtt érkezhetett a területre, és elvittek mindent, amit értékesnek találtak.

Stukkókat, falakat, padlózatot tettek tönkre

A leletek eltüntetésén kívül a kincsvadászok által ásott gödrök is komoly fejfájást okoznak a kutatóknak, mert emiatt szinte lehetetlen a különböző építési periódusok egymással való összehasonlítása.

– mondta el Ford. – „Falakat, ajtókat, és egy fontos padlózatot rongáltak meg annyira, hogy nehéz megérteni a különböző időszakban épült részek kapcsolatát.”

Az El Pilar területén fekvő maja város romjai még sok feltárni valót rejtenek Forrás: Origo

Vegyes építészeti stílusok

A majdnem egy hektáros területen 4 méter magas védőfalak állnak, amelyek egy természetes dombot vesznek körül.

A régészek szinte biztosak benne, hogy a citadella védelmi feladatokat látott el. Az alsó falakat a domb mészköves anyagába vájták, ez egyáltalán nem jellemző a maja építészetre. A felső teraszokat már támfalakkal vették körül, és földdel töltötték fel ezeket– ez már inkább maja stílusról uralkodik.

Valahogy így helyezkednek el az építmények a citadella területén Forrás: BRASS/El Pilar

Maradtak fenn kerámiák

Bár még nem tudják pontosan behatárolni, de a kincsvadászok által hátrahagyott kerámiák azt sugallják, hogy

a citadellát a preklasszikus periódusban építhették, Kr. e. 1000 és Kr. u. 250 között.

Ekkor még nem volt jellemző a nagyobb, nyitott udvarok kialakítása, így érthető lehet, miért fest így az épületegyüttes.