Mélytengeri vulkánokat fedeztek fel Sydney partjainál

mélytengeri vulkánműködés
Mélytengeri vulkánműködés
Vágólapra másolva!
Ötvenmillió évesre becsült, mára kialudt mélytengeri vulkánokat fedeztek fel a kutatók nagyjából 250 kilométerre Sydney partjaitól.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem tengerbiológusaként dolgozó Iain Suthers, az Investigator nevű legújabb ausztrál kutatóhajó vezető szakembere szerint homárlárvák keltetőhelyei után kutatva bukkantak rá a 4900 méteres mélységben elterülő, kialudt tűzhányókra. A hajó ugyanis automatikusan feltérképezi a tengerfeneket is - tudósított az abc.net.

Húsz kilométer hosszú kalderacsoport

A szakemberek négy kalderát - kráterhez hasonló horpadás, amelyet a vulkán kitörése és összeroskadása alakít ki - találtak. A kalderacsoport hossza húsz, szélessége hat kilométer.

A legnagyobb kaldera átmérője másfél kilométer és 700 méterrel magasodik a tengerfenék fölé.

A kutatók 50 millió évesre becsülik a kialudt vulkánokat.

A tengerfenék ablakai

„Itt van négy lenyűgöző vulkán a képernyőmön, amelyek úgy néznek ki, mintha egy földrajz tankönyv borítóján lenne a helyük” – mondta el az ABC-nek Suthers. –

A vulkánokat a tengerfenék ablakainak nevezték el, mivel fontos szerepet játszanak a tengerfenék-kutatásban.

Értékes információk a tengerfenékről

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem vulkanikus kőzetekre specializálódott szakembere, Richard Arculus szerint az ilyen vulkánok rendkívül fontosak a földtudománnyal foglalkozó kutatók számára, mivel értékes információkkal szolgálnak a tengerfenékről.

Új-Zéland és Ausztrália történetéről mesélnek

„Elmesélik nekünk a történet azon részét, amelyben Új-Zéland és Ausztrália elvált egymástól nagyjából 40-80 millió évvel ezelőtt és segíteni fogják a szakembereket a földkéreg titkainak feltárására irányuló jövőbeli tengerfenék-kutatásokban" - magyarázta Arculus.

Így festenek a mélytengeri vulkánok Sydney partjainál - a kutatók akár 50 millió évesre is becsülik őket Forrás: CSIRO

Új lehetőségek a tengerfenék-kutatásban

Az ausztrál tudományos közösség Southern Surveyor nevű korábbi kutatóhajója mindössze háromezer méterig tudta feltérképezni a tenger mélyét, felderítetlenül hagyva a kontinenst övező óceán jelentős részét.

Az Investigatornek köszönhetően azonban a kutatók most először közvetlenül reagálhatnak az óceánban bekövetkező változásokra.

A kutatóhajó június 3-án indult útnak Brisbane-ből és június 18-án fejezte be expedícióját Sydneyben.

A Sydney mellett talált vulkánok már egyáltalán nem ilyen aktívak, de rengeteget segíthetnek a tengerfenék-kutatásban Forrás: NOAA/National Science Foundation

Homárlárva hotszpotot is találtak

A kutatás nem csupán a vulkánok felfedezése miatt volt jelentős: rengeteg ivadékhalat és homárfélét rögzített a tudomány számára, amelyek a parttól kifejezetten messze élnek.

„Nem csak a vulkánok miatt volt izgalmas az expedíció, arra is rájöttünk, hogy Sydney partjainál az év ezen időszakában rengeteg homárlárva él” – mondta el Suthers professzor.