Bár szeretjük azt gondolni, hogy mindenben sokkal fejlettebbek vagyunk távoli rokonainknál, egy friss kutatás kiderítette: a csimpánzok keze többet fejlődött a közös őstöl történt szétválás óta, mint a miénk.

Kézfejlődés területén valahol egy szinten állunk a gorillákkal: nekik is öt ujjuk van, hüvelykujjuk befordítható, és nagyjából hasonlóan használják, mint mi a sajátunkat A lábfejünk is sokkal inkább hasonlít a gorillákéra, mint  sem a csimpánzok lábára. A csimpánzok keze viszont azonos evolúciós időszakasz sorántöbbet fejlődött, mint a miénk. 

Közös ősünk óta sokkal többet változott a csimpánzok keze, mint a miénkForrás: Flickr / Nils Rinaldi

Az elődeink kezeit vizsgálták

A George Washington Egyetem és a Stony Brook Egyetem kutatói megvizsgálták a korai emberszabásúak (Proconsul heseloni) és az emberősök (Ardipithecus ramidus és Australopithecus sediba) kezét, és megállapították, hogy a ma élő emberek keze nem sokat változott elődeink óta.

Az emberhez képest a csimpánzok keze hosszabb és vékonyabb, a hüvelykujj nem olyan nagy, és nem fordul befeléForrás: Flickr / Jordi Payà

A visszaforduló hüvelykujj sikeressé tesz

Az emberi kézhez hosszú hüvelykujj társul, ha a többi ujj hosszához viszonyítunk mondta el a Discovery Newsnak Kurtis Hiatt, a George Washington Egyetem szóvivője. – „Ezt a tulajdonságot gyakran fajunk sikerességéhez társítják, mert lehetővé teszi, hogy precízen fogjunk rá a tárgyakra.”

Az orángutánok is hasonló kézfejlődést mutatnak, mint a csimpánzokForrás: AFP/Juni Kriswanto

A gorillákkal több a hasonlóság

A miénkhez képest a csimpánzok keze hosszabb és vékonyabb, a hüvelykujj nem olyan nagy, és nem fordul rendesen befelé. A gorillák keze viszont sokkal inkább hasonlít az emberéhez – ez valószínűleg annak köszönhető, hogy ők is inkább a földön élnek, nem a fák ágai között.

Élőhelytől függ a fejlődés

A kutatók feltételezik, hogy a mai főemlősök ősei úgy élték túl a miocén időszak végén a nagyjából 12 és 5 millió év között megjelenő kihalási hullámot, hogy meghatározott élőhelyeket foglaltak el: amíg a csimpánzok és orángutánok felmenői a fák lombkoronájában maradtak, az emberek és gorillák ősei a földön töltöttek el több időt.

A gorillák keze jobban hasonlít a miénkre, mint a csimpánzokéraForrás: Flickr/Joseph King

Bár sokan hiszik, hogy a gorillák is fákon élnek, az igazság az, hogy idejük csupán 5-20%-át töltik az ágak között.