Partra vetett fehér cápát mentettek meg a strandolók

2015.07.15. 18:23

Ritka eseményt vettek videóra az egyesült államokbeli Cape Codban. A parton sétálók egy partra vetett, vergődő fiatal fehér cápára lettek figyelmesek. A fiatal állatot végül a kikötőmester segítségével juttatták vissza a tengerbe.

Bár a cápák, különösen a fehér cápák rettegett, emberre is veszélyes ragadozók, egyre ritkábbak, és túlélésükhöz az ember segítségére is szükség van.

A cápák és az emberek közt olykor megható jelenetek is megfigyelhetők.

Az egyesült államokbeli Cape Cod-félsziget csücskén lévő Chatham városkánál ritka eseményt örökített meg, és töltött fel július 13-án a You Tube-ra Mike Bartel.

A plázson a fürdőzők és sétálók egy parton vergődő, nagyjából kétméteres, fiatal fehér cápára (Carcharodon carcharias) lettek figyelmesek. Az állat – a feltételezések szerint – sirályokra vadászott a sekély vízben, és egy rosszul sikerült ugrás után rekedhetett meg a homokban.

Az arra járók értesítették az állatvédőket, akik vödrökből kezdték locsolni az akkor már mozdulatlan és eléggé kiszáradt állatot. A cápa hamar visszanyerte eszméletét, amit hangos ovációval üdvözölt az összeverődött tömeg.

Cápamentés Cape CodonForrás: You Tube/Mike Bartel

Mivel még ez a viszonylag kis cápa is súlyos sérüléseket tud okozni, ezért nagyon óvatosnak kellett lenniük a megmentésén fáradozóknak. Végül a kikötőmester és egy motorcsónak segítségével sikerült visszahúzni a halat a tengerbe.

A cápamentők megvizsgálták az állatot, nincs-e rajta sérülés, és csak ezután engedték végleg szabadon.

Cetféléknél meglehetősen gyakori a partra vetődés, de a cápáknál ez ritka eseménynek számít.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK