Sültszalonna-ízű moszatot tenyésztettek ki a kutatók

vörösmoszat, pálmamoszat
Így néz ki a vörös pálmamoszat szalonnaízű változata
Vágólapra másolva!
Egyesült államokbeli kutatók olyan nemesített tengeri vörösmoszatot szabadalmaztattak, amely rendkívül gyorsan nő, tele van fehérjével, ráadásul még az íze is kellemes, a sült szalonnáéra emlékeztet.
Vágólapra másolva!

A vörös pálmamoszat (Palmaria sp.) vadon él a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni partok mentén. Betakarítják, és szárított formában árulják főzési hozzávalóként vagy táplálék-kiegészítőként.

Eredetileg csigatápláléknak szánták

Chris Langdon és munkatársai, az Oregoni Állami Egyetem (OSU) Hatfieldi Tengeri Kutatóközpontjában azonban „továbbfejlesztették” ezt a közönséges algát. Az általuk nemesített és szabadalmaztatott alga úgy néz ki, mint valami

áttetsző vörös saláta.

Kitűnő forrása az ásványi anyagoknak, vitaminoknak és antioxidánsoknak, valamint akár száraz tömege 16 százalékát kitevő proteint tartalmaz, mondta Langdon.

Így néz ki a vörös pálmamoszat szalonnaízű változata Forrás: OSU

„Az eredeti cél az volt, hogy

– mondta Langdon. „Pálmamoszattal táplálva sikerült a korábbi irodalomban található adatoknál nagyobb hatékonysággal tenyészteni a fülcsigát. Mindig érdekelt bennünket a pálmamoszat emberi fogyasztásra való termesztése, de eredetileg arra koncentráltunk, hogy lehet a fülcsiga táplálékaként felhasználni.”

Gazdasági szakember adta a lökést

A kutatók figyelme akkor fordult igazán a pálmamoszat emberi táplálékként való hasznosítása felé, amikor Chuck Toombs, az OSU egyik gazdasági szakembere felkereste az algatermesztő laboratóriumot.

A pálmamoszat szupertáplálék, kétszer akkora tápértékkel, mint a kelkáposzta”

– mondta Toombs.

Toombs ösztönzésére projekteket indítottak be, hogy a pálmamoszatot emberi fogyasztásra alkalmassá tegyék nemesítéssel és feldolgozással. Toombs az OSU portlandi élelmiszer-innovációs központban kezdett dolgozni. Itt pálmamoszat alapú élelmiszereket fejlesztettek ki, például rizses kekszet és salátaöntetet.

A pálmamoszatból ízletes étel készíthető Forrás: OSU

Vegetáriánus szalonna

Az újonnan szabadalmaztatott moszattörzsnek nagy jövőt jósolnak a kutatók Európában is,

ahol már régóta használják élelmiszerként és táplálék-kiegészítőként a pálmamoszatot.

„Európában por alakban adják krémekhez, vagy pehelyben szórják az ennivalóra” – mondta Langdon. „Korábban nem volt nagy érdeklődés a friss forma felhasználása iránt.

Ez még a vegetáriánusok szívét is megdobogtathatja.

Chris Langdon egy moszattermesztő tartály mellett Forrás: OSU

Egyszerű termesztés

A moszat termesztése ráadásul nem igényel nagy beruházást. Egyszerű akvakultúrában növeszthető. Elegendő egy vízvisszaforgató rendszer, kevés tengervíz és némi napfény.