Jövő április előtt már nem szállhat fel a hő okozta károk miatt a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely július 3-án érkezett Hawaiira, miután leszállás nélkül, 118 óra alatt tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját Japánból a csendes-óceáni szigetre.

A járművön dolgozó szakemberek közleménye szerint a gép napelemei már a világkörüli repülés Japán-Hawaii szakaszának első napján túlhevültek. A csapat egész úton figyelemmel kísérte a helyzetet, de a hőmérsékletet nem tudták csökkenteni. 

A gyönyörű Arab Emírségekből indult a Solar Impulse, hogy meghódítsa a FöldetForrás: © Solar Impulse

A technológiával minden rendben

Mint hangsúlyozták, a technológiával nincs probléma, ám a csapat nem számolt azzal, hogy a gyors magasságbeli változások milyen hőmérsékletingadozásokkal járnak együtt a trópusi éghajlaton.

Rekordot döntött

A több mint 17 ezer napcella borította napelemes repülőgép márciusban indult világkörüli útjára Abu-Dzabiból, és Omán, India, Mianmar, Kína, valamint Japán érintésével érkezett meg Hawaiira.

A Solar Impulse 2 tervezett útvonalaForrás: Origo

A Japán-Hawaii szakasz megtételével a Solar Impulse 2 és pilótája, a 62 éves svájci André Borschberg megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szólóutazás rekordját.

Tesztelnek a túlhevülés megelőzése érdekében

A Solar Impulse 2 következő állomása, ahová a tervek szerint legkorábban 2016 áprilisában indul útnak, Phoenix lesz. A világkörüli repülés célja, hogy rávilágítson a megújuló energiák jelentőségére. A gép javítási munkálatait a Honolulutól 30 kilométerre nyugatra fekvő Kalaeloa repülőtér hangárjában végzik. A csapat vizsgálatokat és teszteket is fog végezni az újabb túlhevülések megelőzése érdekében.