Egy amerikai laboratóriumi kísérlet folyamán az egyik robot olyan reakciót mutatott, amelyet a kutatók az öntudat megcsillanásaként értékeltek. Egy kísérletben a kis android olyan filozófiai problémát oldott meg, amivel demonstrálta, hogy érti a kérdést és felismeri a saját hangját.

Az öntudatra ébredt robotok emberek elleni lázadása számos sci-fit ihletett már. Szerencsére a gyilkos robotok támadásától egyelőre nem kell tartanunk, de az öntudat (helyesebben az éntudat) egy szikrája már megcsillant egy robotnál  abban az amerikai kísérletben, amelyről a PopSci tudománynépszerűsítő oldalon írnak.

A New York-i Rensselaer AI and Reasoning Lab (Rair) kutatói Nao robotokkal végeztek kísérleteket. Ezeket a francia Aldebaran cég által gyártott, 58 centiméter magas humanoid robotokat jó programozhatóságuk miatt gyakran használják kutatási programokban.

Nao robotForrás: Wikimedia Commons

Némító pirula és placebo

A kutatók úgy programoztak egy robotcsoportot, hogy robotok azt higgyék, közülük ketten „némító pirulát” kaptak, ami megakadályozza, hogy megszólaljanak, a harmadik viszont csupán placebót. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy megnyomták két robot némító gombját, a harmadikét viszont nem, így beszélhetett, ha akart.

A robotok természetesen nem tudták, melyiküknek hagyták meg a beszédképességét.

A kutatók ezután arra utasították az androidokat, mondják meg, melyik két robot kapta a „némító pirulát”.

Az öntudatra ébredt robotForrás: RAIR Lab/You Tube

Ki tud beszélni?

Mindhárom robot megpróbált válaszolni, de csak az egyik tudta hangosan kimondani: „nem tudom”.

A robot kis ideig töprengett ezen, majd jelentkezett és a következőket mondta:

Bocsánat, most már tudom. Képes voltam bizonyítani, hogy nem én kaptam a némító tablettát.”

Alapszintű éntudat

A válasz egyszerre bizonyította az éntudat egy alapszintjét (mivel a robot felismerte a saját hangját), és azt, hogy a kísérleti alany rendkívül udvarias. Inkább a Csillagok háborúja C-3PO-jára emlékeztet, mint a Terminátorra.

Jelenet a Terminátor - Megváltás című filmbőlForrás: AFP

A kísérlet azt is igazolta, hogy a robot képes volt megérteni a kérdést, valamint rájött arra, hogy a saját hangját hallja.

A kísérleteket vezető Selmer Bringsjord professzor augusztusban mutatja be részletesen az eredményeket a japán RO-MAN robotikával és mesterséges intelligenciával foglalkozó konferencián.