Eddig ismeretlen vadon élő állatfajokat találtak Tibetben

2015.07.17. 12:04

Két eddig ismeretlen, vadon élő állatfajt fedeztek fel kínai zoológusok Tibetben egy terepen végzett felmérés alkalmával a közelmúltban - közölték az északnyugati régió szakemberei.

A kutatók egy új Halys-viperafélét találtak Csilung megyében, míg egy, a Cascades békák családjába tartozó fajt Cajü megyében vettek nyilvántartásba. Új nevüket felfedezésük helyéről kapták - jelentette a Hszinhua hírügynökség. Az új mérges kígyó és a béka felmenői egyaránt Ázsiában elterjedt fajok. 

A Cascades békák egyik alfaját is megtalálták az új fajok kutatása soránForrás: Flickr / Oregon Caves

800 fölött a gerinces fajok száma

A szakemberek első ízben erősítették meg több mint 20 veszélyeztetett állatfaj tibeti létezését, köztük sólymokét és az ugató szarvasét. Új felfedezések révén a fennsík térségében 800 fölé emelkedett a regisztrált gerinces fajok száma. A beszámolókból az is kiderült, hogy a Tibetben honos legismertebb állatfajok közül a tibeti antilop és a feketenyakú daru populációja növekszik.

A tibeti antilop megmenekülhet

A tibeti antilopot nemrég levették a veszélyeztetett fajok listájáról. Megállapították, hogy a hatékony védelemnek köszönhetően ma már körülbelül 200 ezer példány él belőle a Csinghaj-Tibet-fennsík térségében.

A tibeti antilopot nemrég vették le a veszélyeztetett fajok listájárólForrás: Flickr / ahsup

Több mint száz zoológus dolgozik a projekten

A tibeti régióra kiterjedő felmérést 2013 májusában kezdték több mint száz zoológus bevonásával, és 2016 végén fejezik be. Egy hasonlót már elvégeztek 1998 és 2001 között, akkor azzal a céllal, hogy feltérképezzék több mint 80 védett állatfaj populációját, eloszlását és élőhelyeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK