5,4 billió dolláros szikladarab repül el a Föld mellett hétvégén

2015.07.18. 14:22

Magyar időszámítás szerint hétfő hajnalban egy igen értékes objektum repül el a Föld mellett. Egy olyan aszteroida, amely 5,4 billió dollár értékű platinát tartalmaz a felszíne alatt. Az esemény a weben is nyomon követhető lesz.

Az aszteroidák általában elég jellegtelen kinézetű égitestek, de sosem szabad a külső alapján ítélni. Az érdektelen felszín alatt néha igazi kincsesbánya rejtőzik. Az aszteroidák legértékesebb kincsei a platinaásványok. Mivel a platinát sok helyen használják, de igen ritka a földön, ezért rendkívül drága. 1000 köbcentiméter platina értéke megközelíti az 1 millió dollárt (hozzávetőleg 285 millió forintot).

Hihetetlenül értékes égitest

Az egyik ilyen platinában gazdag aszteroida július 20-án, hétfőn hajnalban fog elrepülni a Föld mellett. A nem túl hangzatos 2011 UW-158 elnevezésű égitest 5,4 billió dollár (1,5 billiárd – azaz leírva a 15 után még 14 nulla következik – forint) értékű platinát tartalmaz a becslések szerint.

Föld mellett elsuhanó aszteroida fantáziarajzaForrás: NASA

Noha az aszteroidabányászat talán már a nem túl távoli jövőben megvalósulhat (többek közt a NASA is dolgozik ilyen projekteken),

a mostani objektum még kiaknázatlanul fog elszáguldani a Föld mellett.

Ráadásul nem is túl közel. A Földtől számított legkisebb távolsága 2,4 millió kilométer lesz, ami nagyjából hatszorosa a Föld-Hold távolságnak.

Élő közvetítés a neten

A 2011 UW-158 aszteroida hosszabbik tengelye hozzávetőleg 457 méter, ezért a megpillantása szabad szemmel lehetetlen. Szerencsére a Slooh online obszervatórium Kanári-szigeteken elhelyezkedő távcsöveit ráirányítja majd az aszteroidára, és a képeket élőben közzéteszi a neten.

Egy aszteroida (nem a cikkben szereplő) fényképeForrás: NASA

 A közvetítés magyar idő szerint hétfőn 0 órakor kezdődik és csillagászok fogják kommentálni (angolul) a látottakat. Az élő közvetítést többek közt itt tekintheti majd meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK