Sassovivo kolostorát és a hozzá tartozó középkori temetőt feltáró olasz régészek magyar antropológusoktól kértek segítséget a munkálatokhoz. Az ELTE és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói  olasz kollégáikkal együtt dolgoztak az ásatáson.

Az umbriai Foligno város közelében fekvő Sassovivo kolostora hosszú időn keresztül az egyik leggazdagabb, legfontosabb középkori monostor volt Itáliában. 

A kolostor kerengőjeForrás: Wikimedia Commons

Ezt a kolostor egyedülálló szépsége, építészeti gazdagsága mellett a Sassovivóban és Itália más részein keletkezett nagy mennyiségű középkori irat is egyértelműen jelzi.

Csontvázak

2014-ben a monostor mai temploma előtti területen a római La Sapienza Tudományegyetem munkatársai a monostor történetének jobb megismerése érdekében feltárásokba kezdtek.

Ennek során a templom és a kolostor különböző átépítési fázisait jelző falmaradványok mellett emberi csontok is nagy mennyiségben kerültek elő.

Az olasz régészeknek a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói is segítettek (a képen Dr. Pap Ildikó és Dr. Hajdu Tamás)Forrás: Edmonto Monti

Az eddig feltárt leletek zöme késő középkori, a 15-16. századra tehető. A temetkezések részben Foligno városa előkelőinek, valamint a környéken élt népesség  közembereinek sírjai lehettek.

Hamarosan részletesen elemzik a leleteket

Az ásatásokhoz több szervezet is komoly támogatást nyújt, így többek között az Associazione Amici della Abbazia di Sassovivo egyesület, Foligno város Önkormányzata, a Foligno-i Egyházmegye, a Piccoli Fratelli Jesus Caritas egyházi szervezet, valamint a Fondazione Cassa di Risparmio Foligno alapítvány is, aminek köszönhetően lehetőség nyílik az ásatás eddigi eredményeinek komplex, régészeti, építészeti, és természettudományos értékelésére.

Az ásatások során emberi maradványokat is találtakForrás: Dr. Hajdu Tamás

 

Magyar kutatókat is meghívtak az ásatásra

Az idei évben a Sassovivóban végzett kutató munkába – nemzetközi tudományos együttműködés keretén belül – bekapcsolódtak a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának és az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszékének antropológusai, - amint arról Kiss-Stefán Mónika, a magyar antropológusok szóvivóje tájékoztatta az Origót.Dr. Pap Ildikó, Szeniczey Tamás és Dr. Hajdu Tamás személyében, a magyar kutatók jelentős szakmai támogatást nyújottak ezzel e helyi közép-itáliai középkori közösség életmódjának, életkörülményeinek teljesebb rekonstrukciójához. A tervek szerint az ásatások a következő években is folytatódnak.