Galaktikus csillaggyárat fényképezett le a Hubble űrteleszkóp

2015.07.27. 19:29

Galaktikus csillaggyárat kapott lencsevégre a Hubble, amelynek színpompás felvételeit az amerikai űrkutatási hivatal tette közzé honlapján.

A képeken egy szabálytalan csillagváros, az NGC 1140 katalógusjelű galaxis látható, amely 60 millió fényévre, az Eridanus csillagképben található.

Igazi babyboom figyelhető meg benne

A kis galaxisban valóságos "babyboom" figyelhető meg.

Az NGC1140 ugyan tízszer kisebb, mint a Tejútrendszer, ám ugyanolyan tempóban állítja elő az új csillagokat, mint "termetesebb" társaForrás: NASA

Az NGC1140 ugyan tízszer kisebb, mint a Tejútrendszer, ám ugyanolyan tempóban állítja elő az új csillagokat, mint "termetesebb" társa: évente átlagosan egy, a Napunkkal megegyező tömegű csillaggal növeli "népességét". E felfokozott termelés nyomon követhető a Hubble felvételein, amelyeken a kis galaxis valósággal ragyog a fényes, kék-fehér színekben pompázó fiatal csillagoknak köszönhetően.

Hasonlít a korai világegyetem csillagvárosaira

Az NGC 1140-hez hasonló, termékeny galaxisok, amelyek nagy mennyiségekben tartalmaznak "ősgázokat", rendkívül érdekesek az asztronómusok számára, mivel összetételükben, "viselkedésükben" hasonlítanak a korai világegyetem csillagvárosaira. Utóbbiak szolgáltatták a későbbi óriási csillagvárosok létrejöttéhez szükséges építőanyagot. A korai univerzum galaxisai azonban igen távoliak és haloványak, ezért fontos megfigyelni az NGC 1140-hez hasonló közelebbi objektumokat.

Egy másik törpegalaxis, a Kis Magellán-felhő a NASA felvételénForrás: NASA

Nem tarthat sokáig a termékeny állapot

Az intenzív csillagtermelés azonban meghatározza a kis galaxis sorsát. Amikor a nagyobb csillagai szupernóvaként ellobbannak, a robbanás ereje kifújhatja a galaxis gáztartalékait a világűrbe. Alapanyag hiányában pedig nem születhetnek új csillagok, vagyis a "babyboom" nem tarthat sokáig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK