Száz holttestet zsúfoltak a húsz négyzetméteres házba

2015.07.27. 16:40

Legkevesebb kilencvenhét ember maradványára bukkantak archeológusok egy 5000 éves házban Kína északkeleti részén.

A fiatalkorúakhoz, valamint fiatal felnőttekhez és középkorúakhoz tartozó testeket egy olyan, squashpálya méretű építménybe zsúfolták, amely később a tűz martalékává vált – adta hírül a Live Science weboldala.

A Belső-Mongóliához tartozó, Hamin Mangha elnevezésű neolitikumi lelőhely

egy olyan kor emlékeit őrzi, amikor az emberek még kicsiny településeken éltek, és növénytermesztéssel, valamint vadászattal foglalkoztak.

Erről árulkodnak a helyszínen talált tárgyi emlékek is – fazekak, csiszolt eszközök, nyilak és lándzsahegyek kerültek elő az ásatások során. Hamin Mangha területén fekszik Északkelet-Kína legnagyobb és legjobban megőrződött prehisztorikus település-lelőhelye” – írták a kutatók a Chinese Archaeology című szaklap legutóbbi számában. 2011 áprilisa és novembere között a szakemberek 29 ház alapját tárták fel. Ezek szimpla egyszobás épületek voltak.

Az egyik 20 négyzetméteres ház padlóján a kutatók számos szétszórt emberi csontot fedeztek fel.

A tudósok szerint a házban tűz pusztított, ami miatt a tető beszakadt, így a maradványok nem csupán elszenesedtek, de bizonyos mértékben deformálódtak is. A testeket sosem temették el, így fedezhették fel őket 5000 év elteltével az archeológusok.

Akár száz ember csontját is rejtheti az ötezer éves házForrás: Chinese Archaeology

Járvány végezhetett velük

A csontokat a kínai Csilin Egyetem antropológusai kezdték tüzetesebben vizsgálni. Elsősorban azt akarták kideríteni, hogy mi történhetett a szerencsétlenül járt áldozatokkal. Az eredményeket az egyetem szaklapjában (Jilin University Journal) publikálták.

A kínai nagy fal egy szakasza Belső-Mongólia határánForrás: Wikimedia Commons

A vizsgálatok szerint egy történelem előtti katasztrófa miatt zsúfolták a holttesteket a házba. A halottak száma túl gyorsan növekedett, emiatt pedig nem volt idő eltemetni őket. A tudósok azt is megállapították, hogy a holttesteket egymás után hordták az épületbe, a maradványokat pedig központi halomba rendezték.

Az áldozatok fele 19 és 35 év közötti volt.

 

A prehisztorikus település több tucat egyszobás házat foglalt magábaForrás: Chinese Archaeology

A tanulmány szerint a tömeges halálozást

egy ismeretlen eredetű járvány okozhatta,

amely szokatlan gyorsasággal ölte meg a betegeket, emiatt a túlélőknek nem volt idejük eltemetni őket. Erre a teóriára utal az is, hogy Északkelet-Kína területén a közelmúltban hasonló temetkezési helyre bukkantak, ahol nagyrészt szintén a húszas-harmincas korosztály képviselői nyugszanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK