Elpusztult a világ utolsó öt északi szélesszájú orrszarvújának (Ceratotherium simum cottoni) egyike a csehországi Dvur Králové nad Labem állatkertjében hétfőn.

Értelmetlen emberi kapzsiság

Premysl Rabas igazgató szerint a Nabire névre hallgató állat halálával – amit egy megrepedt ciszta okozott – nagy veszteség érte az állatkertet. Mint fogalmazott, a nőstény pusztulása szimbolizálja az orrszarvúak számának drasztikus csökkenését, amiaz "értelmetlen emberi kapzsiság" számlájára írható. "Nabire halála egy újabb állatfajt taszított a teljes kihalás közelébe"  – hangsúlyozta.

Nabire a kép jobb oldalán egy 2009-es fotónForrás: AFP/Michal Cizek

Nabire a Dvur Králové-i állatkertben született 1983-ban, a nőstény volt a második északi szélesszájú orrszarvú, amely fogságban jött világra. Egész életét ugyanitt töltötte, és már egy ideje egészségügyi problémákkal küzdött.

Nem tudták meggyógyítani

"A testében lévő kóros ciszta nagy volt, a súlya 40 kilogrammot nyomott a benne található folyadék eltávolítása után. Nem volt lehetőség a kezelésre" – mondta el Jiri Hruby, az állatkert munkatársa.  Nabire volt az utolsó északi szélesszájú orrszarvú Európában. Az afrikai állatokra specializálódott Dvur Kralové-i állatkert 2009 óta három egyedet telepített át a kenyai Ol Pejeta rezervátumba, emellett még egy nőstény él az Egyesült Államokban, a San Diegó-i állatkertben. 

Vadon élők már nincsenek

Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott állatfaj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.