A New Horizons mérései alapján kiderült, hogy a Plútó atmoszférájának gáznyomása mindössze 7 mikrobar, fele annak, amire számítottak – ez azt jelenti, hogy a törpebolygó légkörének egy része megfagyhatott, és a felszín közelébe süllyedt.

A New Horizons űrszonda megfigyelései rengeteg Plútóval kapcsolatos kérdésre adnak választ – de ugyanannyi kérdést is vetnek fel, amikre a NASA kutatói egyelőre keresik a válaszokat.

A nyomás fele annyi, mint amire számítottunk

Az egyik ilyen furcsa megfigyelés az, hogy a törpebolygó atmoszférájának gáznyomása mindössze 7 mikrobar, fele az előre feltételezettnek. Ez volt az első alkalom, amikor nyomást mértünk a Plútón.

Ezt a képet még akkor készítette a New Horizon, amikor a Plútó felé tartottForrás: NASA

Fagyott lehet a légkör

A NASA kutatói úgy gondolják, hogy ez a kifejezetten alacsony nyomás azt jelentheti, hogy a Plútó légkörének körülbelül fele fagyott lehet, és leereszkedhetett a törpebolygó felszínére. A mérések alapján az is feltételezhető, hogy további légköri instabilitásra lehet számítani – akár a Plútó egész légköre összeomolhat.

Akár az egész atmoszféra összeomolhat

„Most először van lehetőségünk a Plútó felszíni környezetét is megfigyelni” – írja Ivan Linscott, a Stanford Egyetem kutatója, a New Horizons adatainak egyik elemzője egy sajtóközleményben.

Így változott a Plútóról alkotott képünk az elmúlt 80 évbenForrás: NASA

A nyomásmérések felbecsülhetetlen adatokat adnak nekünk a törpebolygón uralkodó viszonyokról. A most beérkezett adatok arra engednek következtetni, hogy a Plútó régóta tartó, globális változáson megy keresztül.