Feltárult a ragadozó dinók gyilkos fegyverének titka

2015.07.29. 18:23

Az egyedülálló fogszerkezet jelentette a ragadozó theropoda dinoszauruszok titkos fegyverét, amelynek köszönhetően a legnagyobb zsákmányállatokkal is könnyűszerrel megbirkóztak - állítják a Toronto Mississauga Egyetem kutatói.

A theropoda ("szörnylábú") dinoszauruszok körülbelül 230 millió évvel ezelőtt, a triász időszak derekán jelentek meg. A kora jura kortól a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalásáig ebbe a csoportba tartozott az összes nagytestű húsevő. 

Nyolc faj fogazatát vizsgálták

A projekt keretében 8 faj fogazatát vizsgálták pásztázó elektronmikroszkóp, valamint a fosszíliákban a vegyi elemek eloszlását kimutató részecskegyorsító, a szinkrotron segítségével. A paleontológusok elemezték az egyik legősibb dinoszaurusznem, a 215 millió évvel ezelőtt feltűnt Coelophysis ("üreges forma"), valamint a 75-65 millió évvel ezelőtt élt Troodon ("sebző fog") fogszerkezetét.

 

A vizsgálatban bevonták a "különös gyíkokat" (Allosaurus), az "ádáz gyíkokat (Gorgosaurus), ahogy az "ijesztő gyíkokat" (Daspletosaurus), a "cápagyíkokat" (Carcharodontosaurus) és a félig vízi életmódot folytató "tüskegyíkokat" (Spinosaurus). A kutatásból természetesen nem maradhatott ki az emblematikus "zsarnokgyík", a Tyrannosaurus rex sem. 

Gorgosaurus tépi szét áldozatátForrás: Painting by Danielle Dufault

Törésnyomok a fogak belsejében

A Carcharodontosaurus és a T. Rex recézett fogainak hossza elérte a 23 centimétert. A theropodák könnyűszerrel átharapták a csontokat is, ám recézett fogazatuk különösen hatékonynak bizonyult, amikor a hatalmas húsdarabokat kellett megragadni és kitépni.

A vizsgálatok során a kutatók a fogak belsejében fura "törésnyomokat" fedeztek fel, amelyeket kezdetben sérüléseknek tartottak. A további elemzések azonban kimutatták, hogy az "elváltozások" a még ki sem bújt fogakban is megtalálhatók, ráadásul ezek mindegyike egy-egy recéhez van rendelve. Mi több, az adott "szerkezeti egységeket" néhány pótlólagos kemény fogszövetréteg (dentin) borította, ami a rendkívüli szilárdságukat garantálta - olvasható a Live Science hírportálon.

A Gorgosaurus fogaForrás: Danielle Default

Robert Reisz, a Toronto Mississauga Egyetem paleontológusprofesszora a kutatási eredményeket értékelve hangoztatta, hogy a theropoda dinoszauruszok esetében a fogak recéi sokkal nagyobbak voltak és mélyebbre nyúltak, mint ez a külső vizsgálat alapján következne. "Ennek köszönhetően szilárdak voltak, és sokáig tartottak" - magyarázta a kanadai tudós. 

Nem volt gond, ha kitört egy-egy fog

Kirstin Brink, a tanulmány első szerzője fantasztikusnak nevezte a mélyszerkezeti fogstruktúrákat, amelyeknek köszönhetően őrizhették meg 165 millió éven át csúcsragadozói státusukat a theropoda dinoszauruszok. 

Akkor sem történt azonban tragédia, ha kitört egy-egy fog. Az emlősökkel ellentétben a dinoszauruszok fogazata egész életük során cserélődött. Egy olyan nagy testű theropoda esetében, mint amilyen a T.rex, azonban két évbe is beletelt, amíg kinőtt az új fog.

Napjainkban a Földön csupán egyetlen gyíkfaj, a komodói varánusz rendelkezik olyan recés fogakkal, amelyek a theropodákéra emlékeztetnek. Esetükben azonban hiányzanak a recékhez kötődő mélyszerkezeti fogstruktúrák, ahogy a kiegészítő dentinrétegek is.

Komodói varánuszForrás: Wikimedia Commons

Elképesztő, hogy egy látszatra egészen apró fogszerkezeti eltérés teljesen más életmódra kényszerítheti az állatokat" - jegyezte meg Kirstin Brink. Az eredményeket a Scientific Reports című folyóiratban ismertették.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK